"Рашидов не решава, а задълбочава кризата в културата"

OFFNews 09 юли 2015 в 15:01 5890 3

Синдикалните организации на работещите в държавните културни институти (ДКИ) изпратиха писмо до министъра на културата Вежди Рашидов и комисиите по култура и медии и по бюджет и финанси към НС.

То касае промените от 7 юли 2015 г., които Министерството на културата реши да направи в начина на финансиране на театрите, оперите и останалите ДКИ. Реформите гласят, че досега изплащаната държавна субсидия за всеки един закупен билет вече няма да се изплаща, като вместо това се въвежда субсидиране на база всеки един спечелен лев от даден културен институт. 

Положението в културата у нас е изключително тежко, алармираха редица театри, опери и др. културни заведения. Заради корекцията на Методиката на финансиране от февруари тази година (въведена със задна дата от 1 януари) много културни институти заявиха, че са на ръба на унищожението. Това направиха Българската асоциация на работодателите в областта на културата, музикалните синдикати, Младежкият театър, Смолянският театър, директорът на русенската опера и др.

Музикантите дори обсъдиха с МК конкретни предложения, изготвени от тях, за да се оправи положението в културата. Министерството обаче като че ли не е взело предвид техните искания.

Това става ясно от писмото, подписано от  председателя на Национална федерация „Култура” към КТ „Подкрепа” Кирил Бинев и от зам.-председателя на Независима синдикална федерация „Култура” към КНСБ Пеньо Пирозов, който преди време даде интервю за OFFNews, в което разкри стряскащото положение в музикалните институти.

Сега според тях промяната "предпоставя задълбочаване на кризата във финансирането на държавните културни институти".


Публикуваме писмото без редакторска намеса:

На страницата на Министерство на културата на 07.07.2015 г. е предложен за обществено обсъждане проект за ПМС за утвърждаване на единни разходни стандарти за финансиране през 2015 г. на държавните културни институти, осъществяващи дейности в областта на сценичните изкуства.

От въвеждането на делегираните бюджети, по които държавните културни институти осъществяват своята дейност в областта на сценичните изкуства, регламентирани в чл.чл.23а и 23б от Закона за закрила и развитие на културата, в сила от 01.01.2013 г., единният разходен стандарт, който е базов компонент от Методиката за разпределяне на финансовите средства, е определена сума, която представлява субсидията за един продаден билет. В новия проект за ПМС се предлага субсидията да се определя на база 1 (един) лев реализирани приходи от брой продадени билети от собствени театрални или музикални продукти, диференцирани по групи културни институти.

Това според нас е драстична промяна, която променя философията на финансиране, регламентирана в чл.23а, алинея 3 от Закона за закрила и развитие на културата. Промяна, която поставя под въпрос и другия базов компонент – брой продадени билети, определен в точка 1 от същата алинея, предпоставя задълбочаване на кризата във финансирането на държавните културни институти.

На проведения на 23 юни, Отраслови съвет, се направиха конкретни предложения за промяна на сега действащата методика, но не и цялостна промяна на философията за финансиране на държавните културни институти, както и промяна на единните разходни стандарти.

За това настояваме, на основание чл.3б ал.1 и чл.3в ал.4 от Кодекса на труда, да бъде свикан Отрасловият съвет за тристранно сътрудничество към Министерство на културата, който да обсъди предложената промяна на действащите стандарти. Считаме, че към такава промяна трябва да се подходи изключително внимателно, като бъдат направени анализи, как би се отразила тя на конкретни институти, с оглед на постигнатите резултати и показатели за 2014г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!