Pussy Riot станаха почетни доктори и изненадаха Кентърбърийската катедрала с концерт

Университът на Кент им присъди титлите в знак на признание за техния принос към изкуството и демокрацията

OFFNews 29 юли 2023 в 10:25 2569 1

Снимка Университет на Кент

Феминисткият протестно-артистичен колектив Pussy Riot изненадващо се появи и изнесе концерт в традиционните си разноцветни ски маски на церемония по димпломирането в Университета на Кент в Кентърбърийската катедрала. Причината – на същото събитие университът награди групата с титлата почетни доктори (Doctor of Letters), съобщи регионалният британски вестник KentLive.

Церемонията се проведе в Кентърбърийската катедрала. Нейният управител д-р Дейвид Монтейт, който носи титлата декан, не е знаел, че Pussy Riot ще пеят по време на събитието. Той е разбрал за техния импровизиран от социалните мрежи. "Не сме обсъждали или съгласували каквото и да е изпълнение“, коментира говорител на катедралата пред британското издание.

Pussy Riot са изпълнили песента "Мамо, не гледай телевизия"- антивоенен манифест. В нея те призовават за ембарго върху продажбата на оръжия на Русия, санкции срещу руски официални лица и международен трибунал за руския президент Владимир Путин.

"Разбираме, че изпълняваната песен е протест срещу войната и в подкрепа на украинския народ. В момента разговаряме с Университета на Кент, за да научим всички обстоятелства за случилото се по време на тяхното събитие", каза той.

От Университета на Кент обясниха, че членовете на Pussy Riot са направени почетни доктори "в знак на признание за техния вдъхновяващ принос към изкуството и особено забележително въздействие чрез работата им за повишаване на осведомеността за значението на гражданската смелост и стойността на демокрацията".

От университета допълнително реагираха на изявлението на катедралата, че не са знаели, че ще има концерт, като заявиха, че по време на техните церемонии по награждаване има традиция почетните дипломанти да правят кратко лично обръщение.

"В някои случаи те също така пеят или изнасят музикално изпълнение в съответствие с творческата си дисциплина. Именно в този дух на пънк политически пърформанс артистите произнесоха своето обръщение в неподражаемия стил, с който са добре известни", заявиха от Университета на Кент в официално изявление.

Кентърбърийската катедрала е най-старата в Англия. Построена е като римокатолическо място за поклонение, но след Реформацията преминава към Англиканската църква. В днешно време е сред най-посещаваните дестинации за поклоннически пътувания и привлича хора от цял свят.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки