Псевдоеколози-вандали се залепиха за Пролет на Ботичели в знак на протест (видео)

Колкото и благородна да е целта, тя не оправдава средствата

Искра Ангелова 24 юли 2022 в 11:55 5974 4

Пролет на Ботичели и

Снимка Getty Images

Еколози-вандали се самозалепиха за Пролет на Ботичели в знак на протест

Протестът на двамата еколози, взривили социалните мрежи, рискувайки да накърнят едно от най-големите произведения на ренесансовото изкуството изглежда по-скоро като неумела и грозна инсталация "вандали се маскират като еколози". Видео, събиращо голяма популярност в социалните мрежи, показва как двама протестиращи се залепват за картината „Пролет“ (La Primavera) на Ботичели в италианската художествена галерия "Уфици", протестирайки срещу изменението на климата. (?!)

Активистите от групата Ultima Generazione казаха, че протестът е първият в „новия сезон на действия“, насочени към музеите, предаде Voice of America. Изглежда, че скандалът е вдъхновен от активистите Just Stop Oil в Обединеното кралство, които наскоро проведоха подобна кампания. T.e. освен вандали, "еколозите" са и плагиати:

Сега двамата протестиращи залепиха дланите си върху експоната в галерия "Уфици" като предварително разпънаха плакат с надпис „Ultima Generazione No Gas No Carbone (Последно Поколение Без Газ Без Въглища)“.

Няма нанесени щети на картината, според изявление на музея. 650-годишната „Пролет“ на Ботичели е една от най-известните картини в света. Уебсайтът на галерия "Уфици" описва картината като „празник на любовта, мира и просперитета“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

865

4

Constanza

25.07 2022 в 15:27

Тъкмо затова махнах етикетчето като безпредметно.

865

2

Constanza

24.07 2022 в 12:56

Да Ви поправя:

"Такива изродчета ги оправя само чук в кратуната, но не гумен..."

 
X

Да помогнем на украинските деца!