Препоръчваме ви: Запознайте се с големите имена на съвременния танц с „В почит към…“

OFFNews Последна промяна на 20 април 2018 в 00:31 9369 0

Утре от 19:30 часа ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс, е официалното откриване на фестивала за международния фестивал за съвременен танц и пърформанс Antistatic. Той ще стартира с „В почит към…“  - представление, което отдава почит към най-големите имена на съвременната сцена.

Кабарето и мюзикхолът, с тяхната преувеличена театралност и еротичност, винаги са били източник на вдъхновение за легендарния френско-американски хореограф и изпълнител Марк Томкинс. Във „В почит към…“ (1998) той се поставя в позицията на четири икони на модерния танц, които са били от изключително значение за него, и пресъздава тяхното присъствие и стил. Това са Вацлав Нижински, емблемата на парижкия Балет „Рус“ от началото на 20. век; Валеска Герт, германска актриса и танцьорка, знаково име за експресионистичния танц, прочута с нейните ексцентрични изпълнения; Жозефин Бейкър с прякора Черната перла – една от големите диви на парижките мюзикхолове през 20-те, както и Хари Шепард, американски танцьор и личен приятел на Томкинс. Той създава тези сола независимо едно от друго в периода между 1989 – 1998 година, когато ги обединява в цялостно представление. Със своето „обяснения в любов към театъра и танца” (Le Monde) той завладява големи европейски сцени.

Марк Томкинс е американски танцьор, хореограф, певец и преподавател. През 1973 г. се премества във Франция и там открива танца посредством Хари Шепард. През 1975 г. прави първите си сола из изоставени места и работи заедно с американската икона на контактната импровизация Стив Пакстън. През 1983 г. Томкинс основава компанията I.D.A., или Международна асоциация на мечтите. Той създава много сола, групови представления, концерти и импровизации, от 1988 г. неизменно придружаван от неговия сътрудник – сценографа и костюмограф Жан-Луи Баде. Интересът на Марк Томкинс към зоните на конфликт и резонанс между високата и ниска култура и забавление стои в основата на отличаващия му се стил. Неговите спектакли често са вдъхновени от различни сценични популярни форми като кабарето, мюзикхола, мюзикъла, бурлеската и двойствеността в представянето на пола в тях. Смесването на танц, музика, пеене, текст и видео в това, което нарича „неопределени представления-обекти“, се превръща в негов почерк. Същевременно в страстта си към импровизацията и композиции в реално време, той си сътрудничи с различни танцьори, музиканти, светлинни дизайнери и видео артисти. Неговите преподавателски класове са известни по цял свят. През 2008 г. Марк Томкинс получава престижната SACD Choreography Prize (наградата за хореография на Обществото на театралните автори и композитори) за цялостно творчество.

Вижте и останалите ни предложения за интересни културни събития за днешния ден:

Театър

Утре от 19:00 часа на сцената на Народен театър "Иван Вазов" ще се играе постановката "Калигула" с Деян Донков по Албер Камю.

Музика

Джонгга Акхуе и Чинджо Крю са група, която трансформира традиционната корейска музика в звукова среща на минало, настояще и бъдеще, а зад второто, а също така и брейк денс състав. Те ще представят интересното и шоу в зала 2 на НДК от 19:00 часа.

Кино

"Изключителният (Моят Годар)" в Дом на киното от 19:00 часа

Париж, 1967 г. Жан-Люк Годар, най-прочутият филмов режисьор на своето поколение, снима филма "Китайката" с жената, която обича – почти 20 години по-младата Ан Вяземски. Щастливи, влюбени, магнетични, двамата се женят. Реакциите към филма обаче провокират у Жан-Люк самовглъбяване. Събитията през май 1968 г. ще засилят този процес, а кризата, която разтърсва Жан-Люк, коренно ще го промени – от звезден кинорежисьор до изолиран маоист.