Предстоящи събития в НДК 5 - 11 юни

ОFFNews Последна промяна на 05 юни 2017 в 13:55 2579 1

5 юни /понеделник/

Световната сензация – Национален балет на Грузия „Сухишвили”, със специалното участие на Грузинския оркестър, идва с двучасова програма, която ще представи най-зрелищните и емблематични танци, създадени за последните 72 години от поколения „Сухишвили“. Очаквайте ги на 5 юни (понеделник) в зала 1 от 20:00 часа. Балетът ще посети България в състав от 70 танцьори и собствен оркестър. На сцената ще бъдат сменени 600 автентични грузински костюми, ръчна изработка, украсени със скъпоценни камъни. Зрителите ще бъдат изумени от невероятните акробатични танци със саби и ножове, изработени от стари грузински майстори – запазената марка на „Летящите грузинци“, танцувалната техника на мъжете, които танцуват на пръсти, без помощта на палци и туфли и плавните, пързалящи движения при жените.

В понеделник (5 юни) от 18:30 в .итературен клуб „Перото“ ще се състои литературна дискусия на тема „Читатели, блогъри, критици - среща с продължение“ на Сдружение „Всичко за книгите“.

Открит форум "Следата"

5 – 11 юни
Билети: 7|5 лв.

6 юни /вторник/

Книгата „Вътрешният лечител“ на Любомир Розенщайн ще бъде представена на 6 юни от 19:00 часа в литературен клуб „Перото“.

7 юни /сряда/

В сряда от 19:30 часа в централно фоайе ще бъде открита фотографска изложба „Лицето ни“. Очакват ви фотоси, представящи знакови събития и лица от последните няколко години, случили се в Национален дворец на културата.

На 7 юни от 20:00 часа първокласните танцьори от Националния балет на Испания ще излязат на сцената зала 1 на НДК.

Почитателите на страстното фламенко ще имат шанса да гледат четири спиращи дъха постановки в един спектакъл. За първи път пред българската публика ще се играят „Болеро“ по музика на Равел, „Ritmos“, „Soleá del Mantón“ и „Alento“ по хореографията на Алберто Лорка, Бланка Дел Рей, Рафаел Агилар и Антонио Нахаро, който е и артистичен директор на балета.

Книгата „Катафалка, два носорога“ на Петър Крумов ще бъде представена в сряда (7 юни) от 19:00 часа в литературен клуб „Перото“. Това е роман – екзистенциално пътешествие, мрачен и ироничен разказ за онзи сюблимен момент, когато в добре подредения ни живот изникват въпросите: Прокудени ли сме от света, който сами сме устроили за себе си? Съществува ли изход от непрогледната нощ, в която попадаме?

8 юни /четвъртък/

Студенти от специалност Книгоиздаване към СУ „Св. Климент Охридски“ ще представят книгата „(НЕ)забравените“ – 8 юни (четвъртък) от 18:00 часа.

"Автаркия (….) в търсене на самодостатъчност", спектакъл част от формата "Световен театър" 

8 юни 2017 | 19:30 ч.
par Terre / Танцова компания „Ан Нгуен“ – Париж

хореография: Ан Нгуен
Билети: 15 | 12 лв.
Билетен център, НДК и ticketportal.bg

Мощен танц на една от големите реформаторки на брейкданса.
Танцовото представление Автаркия (….) се развива като стратегическа игра за четирима в търсене на собствена територия, надмощие и възможност за постигане на хармония. В трескав ритуал изпълнителите зрелищно трансформират стила на популярни танци от съвременната градска култура като хип-хоп, брейкданс и попинг в абстрактен танцов речник. В кулминационния момент те се събират заедно и обърнати директно към публиката, изпълняват истински войнствен танц. Вътрешните вибрации и динамики на това неспокойно „племе“ се разгръщат в съпровод на пулсиращия и необуздан органичен ритъм на перкусиите.

Ан Нгуен основава своята танцова компания par Terre през 2005 г. Тя идва от полето на брейкданса, но е силно повлияна от различни бойни изкуства и аналитични подходи. Нейните хореографии подчертават принципа на изграждане на движението в хип-хоп танца и неговия енергиен заряд, като го облича в универсална символика. Носител е на Наградата за млади таланти в хореографията 2013, както и на отличието Кавалер на ордена на изкуствата и литературата за 2015 г. Асоцииран артист е към Националния център танц в Шало до 2018 г.

9 юни /петък/

Книгата „Тъмнината в стария завет“ на проф. Мони Алмалех ще бъде представена в петък (9 юни) от 18:30 часа.

10 юни /събота/

Студентите от ансамбъл „Зорница“ ще представят на 10 юни (събота) от 19:00 часа Фолклорна танцова панорама. Очакват ви много танци, добро настроение и незабравими емоции.

11 юни /неделя/

На 11 юни от 12:00 до 14:00 часа ще се проведе дискусия на тема "Сблъсък на реалности: илюзии и конфликти", организирана от НБУ.

"В очакване на Годо"

11 юни 2017 | 19:30 ч.
режисьор: Деян Донков
с участието на Деян Донков, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов, Мартин Цолов
Билети: 15 | 12 лв.
Билетен център, НДК и ticketportal.bg

„В очакване на Годо“, по пиесата на Самюъл Бекет, е режисьорската версия на Деян Донков, познат на българската публика с над 40 роли в театъра.

Спектакълът е вдъхновен от работата и приятелството между Деян Донков и проф. Крикор Азарян, който има формиращо значение за кариерата и артистично въображение на актьора.

В представлението участват Деян Донков, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Калоян Трифонов и Мартин Цолов. Сценограф на спектакъла е известният художник Чавдар Гюзелев, а музикалната среда е създадена от композитора Калин Николов.

„Изборът на произведение, с което да се почете личността на този, чието име носи театърът, е деликатна и сложна задача. Много исках да е нещо, което е вярно, тихо и искрено. Когато Деян Донков дойде с идеята да направи спектакъл точно на тази сцена и ми разказа причините за това, аз се изправих пред личната и искрена необходимост на един актьор да изрази преклонението си към своя учител, да направи опит да изкаже неизказаното. Казват, че и в най-тихите си спотаености, хората мислят в думи, независимо дали ги изричат или осъзнават. Театърът e история за силата на думите и за това как от летливата им субстанция се ражда материя, реалност или послание, което някой някъде би искал да предаде. Спектакълът „В очакване на Годо” е лично писмо до Крикор Азарян от негов актьор и приятел, с когото са имали силна връзка. И защото е емоционален жест и е на тази сцена, трябва да се случи, за да може, малко по малко, театърът да се изпълни с душа.“ - Яна Борисова, драматург и артистичен директор на Театър Азарян.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови