Предстоящи събития в НДК 15 - 20 май

ОFFNews Последна промяна на 12 май 2017 в 15:14 2820 0

15 май /понеделник/

Талантливите балерини от „Роберта балет“ ще зарадва всички почитатели на танцовото изкуство с концерт на 15 май от 19:00 часа в зала 1 на НДК.

Литературна вечер под надслов: "Ицко Финци. Собствена проза. На рояла – авторът“, очаква всички дошли в понеделник (15 май) в клуб „Перото“ от 19:00 часа.

16 май /вторник/

„Добрите, лошите и грозните“ от Благой Иванов – сборник със статии и ревюта на тема жанрово кино с акцент върху екранното зрелище и филмовите чудовища ще бъде представен на 16 май (вторник) от 19:00 часа в клуб „Перото“.

"Райски места" на "Антистатик" от 19.30 часа в ДНК

(warm up на Кевин Джийн с публиката: 18:15, ДНК – вход свободен)

Танцовото трио „Райски места“ достига до необичайно и хипнотично движение на тялото. То сякаш протича в забавянето, отлагането и изучаването на въздействието на гравитацията и тежестта, създавайки едно друго време и пространство. Изпълнителите откриват свобода на движението, която преобразява заобикалящата среда и предлага друг вид взаимодействие, адаптиране и промяна. Как може всеки да създаде пространство и територия, които да направи рай? „Райски места“ е за завръщането към земята и създаване на светове за взаимно сътрудничество и споделяне. За мечтите и полъха на надежда. Представление за съществуването на „небесното“ и за силата ни да го създадем в земния си живот.

Кевин Джийн е хореограф и танцьор от Франция. Той е работил с едни от изтъкнатите имена на френския постмодерен и нов танц като Стефани Обиeн, Одил Дюбо, Мириам Гоурфинк, с филмовия артист Филип Гранрийо и др. Водещ интерес в неговите авторски хореографии и пърформанси е актът на изграждане на една среда и въздействието, което тя има върху нас, върху човешкото поведение и социалните взаимодействия. Как те ни формират, деформират, как можем да ги приемем, да играем с тях, да преоткрием себе си и да се променяме. Той създава танцовото представление „Райски места“ през 2015, последвано от „Други райски места“ с изпълнители-непрофесионалисти. През 2016 представя Les Promesses du Magma в сътрудничество с френския рап-артист Casey в рамките на авторитетния фестивал в Авиньон.

Разговор с артистите след представлението, модериран от танцовия артист Драгана Алфиревич (Сърбия/Словения).
Билети: 10|8 лв.

17 май /сряда/

100 години Ела Фицджералд. На 17 май от 20:00 часа с голям концерт в зала 1 на НДК певицата Пати Остин ще представи песни от репертоара на първата дама на американския джаз, под диригенството на Ангел Заберски и с оркестъра на Класик ФМ радио и Ангел Заберски Брас асоциация.
Програма “Христо Ботев” БНР представя: ИЗПЯТА ПОЕЗИЯ - РАДОЙ РАЛИН – 95 години от рождението на поета – 17 май (сряда) от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

"Празнота / Пълнота и събаряне" на "Антистатик" от 19.30 часа в ДНК
(warm up на Казуйо Шионой и Дрор Либерман с публиката: 18:15, ДНК – вход свободен)

Казуйо Шионори създава своето соло, след като смъртта нахлува в живота й и двама от най-близките й хора внезапно умират в рамките на един месец. Това я кара да погледне смъртта право в очите и да спре да се страхува от нея. „Аз престанах да гледам на нея единствено като на лична трагедия, а като нещо, което формира живота ни. Опитвам се да наблюдавам света и да оставя свидетелство за отпечатъка, който смъртта остави върху живота ми.“

„Събаряне“ се основава не безстрашно движение, на харизматична движенческа естетика, която помита зрителите. Младите танцови артисти Дрор Либерман и Казуйо Шионори възприемат изкуството като зона за еманципиране, в която са в състояние да снемат маската на общественото лицемерие. Те се обръщат към злите, тъмни, страховити и страстни страни на човешкото, опитвайки се да достигнат до нови начини на съпротива в общество, в което насилието става все по-обичайно в ежедневието. 

Дрор Либерман е от новото поколение съвременни хореографи и изпълнители в Израел, член на Clipa visual theatre collective. Той учи театър и цирк в Йерусалим, завършва и Училището за съвременен танц в Хайфа. Занимава се с различни физически практики и техники като бойни изкуства, акробатика, паркур и др. Преминава през сериозно военно обучение и служба, които силно го белязват. През последните години работи с различни хореографи и се представя на важни танцови платформи. Трудно е да бъде причислен към определен стил или жанр, тъй като за всяко своя работа Либерман се стреми да създаде нов език.

Казуйо Шионоири е млада хореографка и изпълнителка от Япония, като се установява в Израел. Активен член е на Clipa visual theatre collective. Завършва програма за Танц и спорт към Японски женски колеж за физическо образование през 2008 г. Оттогава като свободен артист си сътрудничи с редица хореографи, преподава и се представя на различни фестивали по цял свят. Тя получава множество награди и се откроява като оригинално и свежо присъствие на танцовата сцена.

Билети: 10|8 лв.

18 май /четвъртък/

На 18 май в зала 1 от 19:00 часа ви предстои пътуване през вековете с уникалния спектакъл „Невястата“, най-новият проект на ФА „Родопа“, който пресъздава легендата за родопска девойка, скочила от скала над Смолян, за да запази вярата и любовта си. Втората част на вечерта е концерт – бенефисът на Валя Балканска и гайдарят Петър Янев, които ще отпразнуват заедно с публиката в НДК цели три повода, 75-годишнината на Валя Балканска, 50-години на сцена, 25-години, от които заедно с гайдаря Петър Янев.

Запазете вечерите си на 18 и 29 май от 19:00 часа, когато в Литературен клуб „Перото“ ще се проведе любимата на всички игра на асоциации "Загадките на "Перото".

19 май /петък/

Една от най-харизматичните личности в световния бизнес – сър Ричард Брансън пристига в България. На 19 май от 19:00 часа, той ще изнесе лекция в зала 1 на НДК, в която ще окуражи предприемчивите хора у нас да вярват в успеха си и да търсят път към реализирането му.

Книгата на Ани Деянова – „Ана и другите гарвани“ ще направи своето представяне в петък (19 май) от 19:00 часа в Литературен клуб „Перото“.

20 май /събота/

В събота (20 май) от 16:00 часа ще се състои петата дискусия организирана от Национален център за книгата – НДК на тема „Детска игра" ли е преводът на детска литература?“

"Светилище" на "Антистатик" от 19.30 часа в ДНК

„Светилище“ е смесица между театрално представление и реално място за нови измислени ритуали. От векове на театъра, музиката и изобщо на изкуствата са се привнасяли терапевтични функции. Изпълнителите ги призовават сега и превеждат публиката през света на вярвания, коренящи се в детството. Те стават извор на въпроси за способността ни все още да вярваме в безсмъртието и в духовното/физическо прераждане. Артистите черпят изпълнителски стратегии и енергия от племенни техно танци, знаменитата хореография „Пролетно тайнство“ на Нижински и поп песни. Те отслужват нещо като игра на съвременни ритуали, като тук личното телевизионно шоу е неизменно. Едно уникално, пречистващо и освобождаващо преживяване под формата на ритуално шоу, изцеряващо нашите тела и души. Пърформанс, концерт и чудо в едно, което няма да остави никого безучастен.

Билети: 10|8 лв.