Почина писателят носител на Пулицър Кормак Маккарти

OFFNews 14 юни 2023 в 10:28 1157 1

Кормак Маккарти

Снимка БТА/АП

Кормак Маккарти

Американският писател Кормак Маккарти, носител на наградата "Пулицър", почина на 89-годишна възраст в дома си в Санта Фе, щата Ню Мексико, във вторник, 13 юни, съобщи БТА.

Маккарти е автор на романите "Пътят", "Няма място за старите кучета", "Кървав меридиан".

Нихилистичните и жестоки разкази на Маккарти за американската граница му носят награди, филмови адаптации и безсънни нощи за читателите.

Кормак Маккарти е може би най-големият американски писател след Ърнест Хемингуей и Уилям Фокнър - пише Ройтерс.

Малко известен в първите около 60 години от живота си, възторжени отзиви за романа "Всички красиви коне" от 1992 г. - първият от "Трилогията за границата", променят това. Творбата се превръща в бестселър на в. "Ню Йорк таймс" и от нея са продадени в 190 000 копия с твърди корици само в първите шест месеца след публикуването ѝ.

През 2005 г. Маккарти публикува романа "Няма място за старите кучета", който по-късно е адаптиран за големия екран. Филмът на братята Коен, в който главната роля се изпълнява от Хавиер Бардем, е отличен с награда "Оскар".

За романа си "Пътят" от 2006 г. писателят печели наградата "Пулицър".

Маккарти никога не се появява на червения килим. Той пази ревниво личния си живот и почти никога не дава интервюта. Писателят обаче направи изключение за Опра Уинфри през 2007 г. "Не мисля, че (интервютата) са полезни... Ако отделяш много време за това да мислиш как да напишеш книга, вероятно не трябва да мислиш за това, а да го направиш", каза тогава той.

Кормак Маккарти има три брака зад гърба си, като с последната си съпруга се развежда през 2006 г. Той е баща на две деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!