Пловдив с нова опера, ако приеме 20% от акциите на Панаира

Вежди Рашидов обеща да намери необходимите 60 млн. лв. за строежа, ако пак стане министър

ОFFNews 11 април 2017 в 13:10 4199 2

Снимка www.fair.bg

На мястото на бившата палата №1 на Международен панаир в Пловдив ще бъде изградена опера, ако община Пловдив да придобие 20% от акциите на дружеството, предава БГНЕС, цитирайки кмета на града Иван Тотев. 

На предстояща сесия на общинския съвет ще бъде гласувано предложение градът да придобие акциите от Международния панаир и да се пристъпи към уточняване на плановете за изграждане на бъдещия Дом на операта, който ще струва около 60 млн. лева. 

Това бе съобщено на брифинг от кмета на града Иван Тотев, бившия министър на културата Вежди Рашидов и мажоритарния собственик на Панаира Георги Гергов.

Терен за сграда за бъдещия Дом на операта се търси от известно време, създаден е и инициативен комитет за неговото изграждане. Във времето бяха разглеждани и обсъждани варианти за няколко терена, но те се оказаха неподходящи. Ако градът придобие акциите, Панаирът ще даде право на строеж конкретно за тази цел.

Парцелът е около пет дка, а финансирането ще бъде съвместна инвестиция на Министерството на културата и община Пловдив. Очаква се да бъде подписано споразумение между МК, общината и "Международен панаир" АД.

Бившият министър на културата Вежди Рашидов обеща да намери парите, ако пак стане министър - около 15 млн. лв. на година от държавата за срок от 3 години.

На следващото си събрание общинският съвет на града ще трябва да вземе обратното решение на това, което гласува през август миналата година - да не приема акциите. 

През 2016 г. правителството на Бойко Борисов искаше безвъзмездно да прехвърли държавния дял от 50% от "Международен панаир" АД на общините Пловдив и Варна, които трябваше да получат съответно 20.63 % и 29% от акциите на дружеството. Тогава обаче общинският съвет на града под тепетата отказа да приеме акциите, с което бе спряно прехвърлянето на целия държавен пакет.

Мотив за отказа бе, че дружеството има дългове, които общината не иска да поема. 

Инициатор на сделката бе кметът на Варна Иван Портних, чието предложение бе Панаирът да бъде преместен в морската столица за летните месеци, но с решението на общинарите от Пловдив това не се случи.

Ако Домът на операта не бъде построен, теренът ще бъде върнат на Панаира. Правото на строеж е с петгодишна давност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови