Пинк Флойд се събраха след 28-годишна пауза и пуснаха песен, посветена на Украйна

Вокалната партия в песента е на украинския певец Андрей Хлевнюк

Венци Мицов 08 април 2022 в 07:56 4651 0

"Hey, Hey, Rise Up!" - това е името на песента, която събра отново ветераните на арт рок сцената "Пинк Флойд" след 28-годишна пауза.

Песента е инспирирана от войната в Украйна и е написана в подкрепа на украинския народ, а премиерата й беше в полунощ на 7 срещу 8 април.

Песента е записана миналата седмица и в нея групата обединява сили с ранен украински изпълнител. Андрий Хливнюк е член на украинската група "Бумбокс". Тя е имала турне в САЩ, но Хливнюк я изоставил и се върнал в Украйна, за да се присъедини към украинските сили за териториална защита, съобщава БТА.

Преди да бъде ранен от шрапнел от снаряд, Хливнюк се появява във видео, качено в Инстаграм, в което пее сам насред площад на опустелия Киев, в който заради войната в Украйна, няма вече автомобилен трафик. Този клип именно видели членовете на "Пинк флойд" и използвали гласа на певеца за песента си. Те се свързали с Андрий по времето, когато той бил в болница в украинската столица, разказва китаристът на бандата Дейвид Гилмор. По телефона той изсвирил на Андрий малко от новото парче и украинският изпълнител дал благословията си за него.

"Видях Андрий в Инстаграм в това видео, заснето на площад на Киев, където той пееше в тишината на един град без улично движение и най-малкия шум заради войната. Това беше един много силен момент, който породи у мен желанието да го вложа в музика", казва в специално изявление китаристът, фронтмен и композитор на легендарната група Дейвид Гилмор.

Той разкрива още, че има снаха - украинка и че е гневен от руската инвазия.

Песента "Hey, Hey, Rise Up!" е своеобразен прочит на украинската народна песен "Червона калина", а към Гилмор се присъединяват и колегите му Ник Мейсън на барабани, басистът Гай Прат и кейбордистът Нитин Суони. В записите участва и дъщерята на починалия бивш кейбордист на групата Рик Райт - Гала.

Последният издаден албум на "Пинк Флойд" беше "The Division Bell", а песента, която излезе в полунощ, ще бъде издадена, като средствата ще отидат изцяло в помощ на Украйна.

Големият отсъстващ от групата е другата основна фигура - Роджър Уотърс. Отношенията на Уотърс с бившите му съгрупници са обтегнати от десетилетия, а неговите политически идеи твърде много се различават от идеите на останалите членове на "Пинк Флойд".

Към днешна дата Уотърс заявява в писмо до своя почитателка от Украйна: "Путин е гангстер, но такива са и Буш, Клинтън и Обама".

Гилмор споделя пред "Гардиън", че най-трудно му е било да се свърже с украинският певец Хлевнюк.След като са осъщшествили контакт, самият Хлевнюк е поискал видеоконферентна връзка, защото му било трудно да повярва, че го търси един от членовете на "Пинк Флойд".

Песента можете да чуете тук:

Само за 10 часа "Hey Hey Rise Up" вече има почти 1 100 000 гледания в Youtube каналът на "Пинк Флойд".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews