Пиесата "Лъч" пресъздава света на Шекспир

ОFFNews 05 май 2017 в 17:49 4455 0

Новият театрален спектакъл "Лъч" ще се играе на сцената на театър "Възраждане" на 21 май и на 4 юни от 19.00 часа.

Театралната композиция е по мотиви на Уилям Шекспир, а постановката, сценична версия и музикалната картина са на Клара Армандова.

Спектакълът вълнува и буди размисъл за начините, по които хората възприемат различията си – една от многото теми, пронизващи цялостното драматургично творчество на Уилям Шекспир – от „Ромео и Жулиета” до романтичната „Зимна приказка”. 

За пиесата:

Разликите между хората пораждат любопитство, интерес, вдъхновение, творчество, страст, любов, но също така и неразбиране, ревност, омраза, вражди, ксенофобия, война. Ритуалите и омразата, разделящи хората още от времената на племенните общества, резонират във всички творби на Шекспир.

Особено злободневна е темата за неспособността на хората да живеят в хармония със своите разлики, а това може да доведе до необратими последствия.

Човечеството като че ли се движи по спиралообразните пътеки, водещи до един и същи край – като че неспособно да се учи от предишните си грешки.

Всеки носи у себе си частица от Ромео, Меркуцио, Хамлет, Жулиета, Виола, Оливия, и даже Малволио. Всички обичат, мразят, съревновават се, печелят и губят битки, смеят се, плачат, мечтаят, строят и разрушават заради разликите, които много често чертаят граници между нациите, расите, лингвистичните структури и всички други системи.

Настоящето носи в себе си наследството на миналото и предоставя на всеки от нас да реши дали да повтори грешките си, или не.

Показвайки нарастващия заряд от опасности, които се крият в неразбирането и отхвърлянето на разликите, лъчът светлина напомня за своето съществуване.

Участват: Невена Денчева, Елиян Аройо, Станислав Пеев, Ирина Станимирова, Гергана Гаврилова, Томас Динеков и Мартин Камбуров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови