Петер Крюдер гостува на откриващото парти на "Нощ/Пловдив"

Фестивалът представя специална програма „Отворени изкуства“

ОFFNews 12 септември 2016 в 18:11 4098 0

Едно от най-големите културни събития у нас – "Нощ/Пловдив", наближава, като официално начало на изданието ще бъде дадено на 23.09 със специално парти, гост на което ще е прочутият диджей Петер Крюдер.

Основателят на емблематичнито дуо Kruder & Dorfmeister ще постави началото и на поредица от събития от глобалния проект на фестивалния бранд - #AbsolutNights. В началото на вечерта зад пулта ще застане българският му колега Алекс Петренко, който ще настрои гостите за вечерта със сет от внимателно подбрани любими парчета.

Мястото на събитието е в залата на Държавна опера-Пловдив на площад "Централен" от 00:00 часа. Входът е свободен.

Тази година за пръв път "Нощ/Пловдив", който ще се проведе на 23 и 24 септември, ще представи и специална програма „Отворени изкуства“.

Със своята многохилядна публика "Нощ"-та е едно от най-големите културни събития в страната, което всяка година превръща Пловдив във водеща културна дестинация. Очаквано, дванадесетата "Нощ" ще предложи разнообразна програма с над 140 събития на над 70 локации в целия град. Наред с традиционните програми „Музеи и галерии“, „Култура и клуб“, „Град и публични пространства“ и „Малката нощ“ фестивалът ще включи и специалната програма „Отворени изкуства“. За нея екипът на Нощта отправя покана към куратори – водещи имена от областта на киното, литературата, театъра и визуалните изкуства, за да разработят специален проект за фестивала.

В направлението за театър ще видим премиерната за България прожекция на постановката „Хамлет“. Автор и селекционер на кино програмата – „Нощта е кино“, пък е режисьорът Майя Виткова, чийто дългометражен дебют я отведе до престижния фестивал „Сънденс“.Специални гости на събитието са Кристофър Шварц, мениджър на Консерваторията на Американския филмов институт и колегата му Андрю Пагана, които ще представят филмовата програма от института.

Литературата среща театъра в проекта на Стефан Иванов и Станислав Кертиков „Поети срещу актьори“, също част от специалната програма „Отворени изкуства“. Танцът пък среща България с Корея в иновативния проект "Common Ground" на Театър „АТОМ“ и Проект UNIT 828384 (Jo Hyun Sang, Kil Seo Young, Lee Jung In, Lee Seung Ju) в „Малката Базилика“.

Проектът „Цветът на Космоса“ на френския художник Максим Бондю и куратора Емил Урумов е продължение на миналогодишното им участие в "Нощ"-та. Година след като стартираха художественото си изследване на емблематичното кино „Космос“, те ще представят творбите, разработени специално за мястото и за фестивала.

"Нощ"-та традиционно открива нови пространства за култура, а тази година и ги създава: едно от тях е мобилна сцена на открито "FLUCA - Австрийски културен павилион". Основната цел на куратора на проекта е Урсула Мария Пробст, австрийското архитектурно студио "tat ort" и местните архитекти от "Студио Дуо" е да превърнат карго контейнера в отворена платформа за голям брой публични събития.

Другото пространство пък преминава границите на физическото, за да разшири обсега си във виртуалното – това е "Creative Media Lab", нова платформа за технологии, интерактивно съдържание и изкуство, водена от израелеца Барак Корен и Петко Танчев.

Пълната програма на Нощта ще бъде достъпна в специалното мобилно приложение night.bg, което е най-добрият начин да планирате своя нощен тур.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови