Паметник пее "Шуми Марица" в Добрич

OFFNews 07 септември 2016 в 10:07 8910 3

Снимка бТВ

Скулпторът Александър Хайтов, автор на спорния паметник на цар Самуил със светещи очи в София, създаде пеещ монумент в Добрич. Той изобразява ген. Иван Колев - предводител на българската кавалерия при освобождаването на Добрич от румънска окупация по време на Първата световна война. 

Поводът за поставянето на паметника, който ще бъде открит официално днес, е 100 години от освобождението на Добруджа. Сензор в едно от копитата на коня, на който е качен генералът, засича кога пред монумента има човек и пуска запис на стария ни химн "Шуми Марица". 

Идеята за построяване на паметник на ген.Иван Колев е от 2006 година. Първоначално е одобрен проект на проф.Крум Дамянов, който първо е заменен с друг – на Димитър Янков, а впоследствие с този на Александър Хайтов, съобщи dariknews.bg.

Монументът струва около 160 хил.лв, като 40% тях са осигурени от общината. Пари са събрани също от дарения, като немалка сума е дал и председателят на НФСБ Валери Симеонов. Построяването на паметника на ген. Иван Колев e реализираната мечта на предците ни, коментира пред радио "Фокус" кметът на Добрич Йордан Йорданов. Според него монументът е дълго чакан от всички граждани на Добрич.

Скулпторът посочи по бТВ, че е направил още два „светещи” паметника, както и един на баща си Николай Хайтов, който „говори” чрез стар документален запис. „Всичко е бъкано с електроника наоколо. Хората до такава степен са свикнали с това, другото им е скучно”, отново подчерта той.

Според него част от критиките срещу работата му са „поръчкови”: „Едно време се интернационализирахме, сега се глобализираме, то е едно и също. Никой не иска да има патриотизъм, да има гордо вдигнати глави”.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16193

3

SC

07.09 2016 в 18:37

Какъв иноватор! Не само светлина, но вече и звук. Очаквам следващият му паметник да изпуска мирис.
А до десет години може да направи и цял лунапарк от паметници.

15614

1

OTBPAT

07.09 2016 в 10:28

Трябва ли цялата дискотечна електроника да е част от паметника? В смисъл не можеше ли просто да се разположи до него или в постамента?