Отпор в Плевен заради намалените средства за култура

OFFNews 05 март 2020 в 10:47 2444 3

Общественият експертен съвет по култура в Плевен се противопостави срещу намалените средства за тази сфера в приетия Бюджет 2020, предаде БТА.

На заседанието си експертите подкрепиха декларация, в която се настоява да не се намаляват субсидиите за културата, включително и за Драматично-кукления театър "Иван Радоев".

Плевенската община по традиция е от общините в България, която отделя средства от местния бюджет - около половин милион лева, в подкрепа на професионалните културни институти - театър и филхармония, посочиха експерти от съвета. Това се налага, тъй като отпуснатите от държавата субсидии не достигат за създаване на качествен културен продукт. Тази плевенска традиция допринася за развитие на двата института, които имат национални достижения, затова не трябва да бъде прекъсвана, бяха категорични експертите.

Плевенският театър е на 101 години, създаден в трудно за България време, припомни директорът Васил Василев. По думите му не е обяснимо днес, през новото хилядолетие, при многократно увеличен общински бюджет, да се отнемат средства за театър. Той посочи, че трупата само през миналата година е изнесла над 380 представления, спечелила е награди в международни фестивали, пълнила е престижни зали, включително и в столицата. В Плевенския театър са привлечени на работа 17 млади специалисти от София.

На решението на Общинския съвет за намаление на средствата за култура се противопоставиха представители на музикалните среди, галерии, библиотеки, музеи. Кметът на Плевен Георг Спартански заяви, че според него Бюджет 2020 е незаконосъобразен и той ще наложи вето на документа, след което очаква отново да бъде обсъден, а това дава шанс пропуските да бъдат отстранени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6145

3

kokoten

06.03 2020 в 10:06

....анджък,бе,Дедовия,те така и ГЕРБ нагъва културата....

12284

2

ДидоВъТъ

05.03 2020 в 12:51

@ kokoten - сравнението е тъпо,щото повечето мюсюлмани нагъват свинско и се наливат с алкохол като стой та глей!Само една жена съм виждал,за толко' години,да не мези и пие!

6145

1

kokoten

05.03 2020 в 10:54

...ГЕРБ и култура е като турчин и свиня,пълна несъвместимост....
 
X

Подкастът на OFFNews