Откриха паметник на Георги Марков в столицата (снимки)

Ивайло Анев 11 ноември 2014 в 12:56 13132 9

Снимка Сергей Антонов

На столичния площад “Журналист” бе открит паметник на писателя Георги Марков

"Словото на Георги Марков освобождаваше духовно българите още преди рухването на комунистическия режим", каза президентът Росен Плевнелиев при откриването на паметника.

„За мен е огромна чест да присъствам на откриването, на закъснял за времето си, паметник - с него почитаме делото на един от най-талантливите български писатели, работили по времето на комунистическата диктатура. Със своето остро перо и мощен глас Георги Марков се превърна в най-яркия пример за избора между свободата и примирението. Годините, когато тоталитарната власт беше лишила българските граждани от основни човешки права и достойнство”, обясни Плевнелиев.

Според държавния глава днес, когато отбелязваме 25 години от началото на демократичните промени може да се обърнем към духовното наследство завещано в паметните думи на писателя. "Единственият критерий за свобода, който историята е утвърдила до ден днешен са правата или свободите, на които се радва отделният обикновен човек. Свободните общества и държави са свободни само дотолкова, доколкото са осигурили свободата на своите отделни граждани”, коментира държавният глава.

Тази година се навършват 85 години от рождението на писателя.

Инициативата е на комитета "Памет за Георги Марков". Финансирането е осигурено от американската фондация "Сейнт Джордж фаундейшън", създадена от политическия емигрант д-р Георги Лазаров. Идейният проект на паметника е на скулптора Данко Данков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!