МС реши: В Габрово ще се създаде Център за съвременно изкуство ''Кристо и Жан-Клод''

OFFNews 12 октомври 2022 в 16:27 1318 0

Христо Явашев

Снимка Архив

Христо Явашев "Кристо"

На днешното заседание на Министерски съвет бе решено в Габрово да бъде създаден Център за съвременно изкуство "Кристо и Жан-Клод", съобщиха от правителствения пресцентър.

Правителството обяви част от имот, който досега беше публична държавна собственост, за частна държавна собственост и го прехвърли на община Габрово. Частта от имота се намира на ул. "Брянска" 72 и представлява четириетажна сграда с площ 2 737 квадратни метра.

Центърът ще съдържа както документална изложба за историята на семейство Явашеви в Габрово и детството на Кристо, така и изложба, представляваща изкуството на Кристо и Жан - Клод.

Близостта на сградата до Музея на хумора и сатирата, създава предпоставка за оформяне на културен комплекс, посочват от пресцентъра на МС.

Освен това правителството прехвърли на община Омуртаг правото на собственост върху имот, който ще бъде използван за временно настаняване на лица, пострадали или засегнати от бедствия, аварии и инциденти, както и на бездомни хора при тежки зимни условия.

Служебният кабинет взе решение и да промени статутът на няколко имоти на МВР в София. Решението обхваща шест служебни обекта, които се намират в столичните райони "Възраждане", "Овча купел", "Изгрев" и "Оборище" и към момента не се ползват. След смяната на статута им, обектите ще се ползват за ведомствения жилищен фонд на МВР.

С други решения на Министерския съвет част от стрелбищен комплекс в София на ул. "Гео Милев" 71 е обявен за частна държавна собственост и е апортиран в капитала на "Национална спортна база". Капиталът на търговското дружество се увеличава и с парична вноска в размер на 3 000 000 лв., като средствата ще бъдат използвани за извършване на ремонт и обновяване на апортирания в имот.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови