"Млади хора, дано във вашите спомени звъни понякога и моят гласец"

Симона Костадинова 13 януари 2015 в 12:16 5693 0

Днес гениалният български актьор Георги Калоянчев, който почина на 18 декември 2012 г., щеше да навърши 90 години.

Георги Калоянчев беше не само невероятен актьор, но и изключително ярка личност. Той гореше в ролите си, които бяха запомнящи се и вълнуващи. Калоянчев умееше да остави публиката си без дъх и да я хипнотизира, докато играе на сцената.

"Ако мога поне по време на представление да бъда мъдрец, че да убедя публиката, ще е добре. Но ако с всяка роля взимаш по малко от образа, ще стане страшно. Подлец, крадец…", казва артистът в едно от интервютата си.

Калоянчев е роден на 13 януари 1925 г. в Бургас. В края на 40-те години на XX век, след като отбива военната си служба, се записва в тогавашното Държавното висше театрално училище. Там учи актьорско майсторство в класа на Стефан Сърчаджиев.

Завършва през 1952 г и веднага е приет в трупата на Народния театър, където остава до 1957 г.

Дебютира в киното още през 1951 г. с филма "Утро над родината", където играе ролята на циганчето Сали. След това обаче за Калоянчев следват 5 години, в които не получава почти никакви роли. В театъра предимно замества болни колеги. Точно в този период Калоянчев преминава от Народния в трупата на скоро създадения Сатиричен театър. Там едни от знаменити му роли са в „Дървеница”, „Ревизор”, „Удържимият възход на Артуро Хи”, „Големанов”, „Смъртта на Тарелкин”, „Свинските опашчици”, „Старчето и стрелата”.

През 1985 г. играе Ганьо Балкански в постановката на Иван Добчев „Господин Балкански”.

Калоянчев има и поредица от незабравими филмови образи. През 1958 г. комедийният му талант блясва в „Любимец 13”, след това играе щангиста в "Специалист по всичко” (1962 г.).

Безграничният талант на Калоянчев се разкрива във филма „Инспекторът и нощта” от 1963 г., където актьорът играе ролята на нетрадиционен криминален инспектор. После се превъплъщава в Кондов във “Вълчицата”. През 1969 г. играе ролята на фокусникът в “Най-дългата нощ”, както и Риксата в “Привързаният балон”. През същата година Калоянчев се превъплъщава в Джордано Бруно в италианската продукция "Галилео Галилей”.

През 1984 г. се снима в “Бон шанс, инспекторе!”, а през 1990 г. в “За къде пътувате”.

Така острата сатира и силната комедийност на Калоянчев го превръщат във всенароден любимец с неизменен успех пред всяка публика.

Калоянчев участва във филмите на режисьора Иван Ничев “Бай Ганьо заминава за Европа”, който е един от най-гледаните филми през първата половина на 90-те, и "Ганьо Балкански се завърна от Европа", където главната роля е писана специално за Калоянчев, но филмът е заснет 10 години след написването на сценария, което налага ролята да се даде на
друг актьор.

Малко по-късно Калоянчев написа и автобиографичната си книга, която има за заглавие заключителната му реплика в "Г-н Балкански"- "Жив съм! Ваш съм!".

В един свой монолог Калоянчев казва следното: "Когато нямате хляб, аз
ще ви обичам, и когато нямате работа, аз ще ви обичам, и когато се чудите, как да свържете двата края, аз ще ви обичам. Спомнете си, че някой някъде ви обича, че тази страна ви обича – слънцето, небето, цветята, горите, полята, морето. Че България ви обича. Млади хора, дано във вашите спомени звъни понякога и моят гласец. Дано във вашия път напред се гушне някъде и моя милост. Дано когато ви е доста тъжничко, или веселичко, си спомните за оня стар господин".

Калоянчев е носител на наградата на Съюза на артистите за цялостно творчество.

Актьорът, който имаше невероятното умение да изиграе всичко, слезе от театралната сцената през 2007 г., а през 2008 г. направи своя бенефис, когато отбеляза 50 години на сцената на Сатиричния театър.

Големият български актьор изигра последната си роля на екран през 2011 г. в сериала „Столичани в повече“.

През последните години от живота си Калоянчев признаваше, че сцената му липсва.

Ето и видео с едни от най-запомнящите се роли на невероятният български актьор:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!