Стотици си взеха последно сбогом с Георги Калоянчев (снимки+видео)

Вероника Шербанова 21 декември 2012 в 15:38 8572 0

Стотици си взеха последно сбогом с Георги Калоянчев. Снимка: БГНЕС
Стотици си взеха последно сбогом с Георги Калоянчев. Снимка: БГНЕС

Стотици хора се стекоха в Сатиричния театър, за да си вземат последно сбогом с големия български актьор Георги Калоянчев. Сред тях бяха много колеги на Калоянчев.

Калата почина във вторник на 87-годишна възраст. Поклонението пред актьора е в Сатиричния театър.

Желаещите да почетат великия български актьор търпеливо чакаха на опашка, която достигаше до входа на театъра. Много от тях носеха цветя или венци, които бяха препълнили фоайето.

Актрисата Стоянка Мутафова поднесе голям букет цветя и остана до ковчега на Калата, за да приема съболезнованията на всички, които бяха дошли да се простят с него.

„Калата е последният голям български артист“, заяви актьорът Стефан Данаилов. Ще го запомним с неговата усмивка и с таланта му, с това, че беше покорител на зрителите. Аз винаги съм му се възхищавал и приятелски съм му завиждал за неговата енергия, неговата всеотдайност, умението да закове като с пирон зрителите в залата“, допълни Данаилов. Според него трябва повече да се говори и за Калоянчев, и за всички велики българи, които си отидоха, „защото поколенията, които идват, трябва да знаят, че не започва света от тях“.

Актьорът Христо Мутафчиев пък сподели, че ще запомни Калата с това, че е можел винаги да бъде себе си, да не се преструва на някой друг. По думите му Георги Калоянчев е бил жив учебник за всички актьори. Това, което той правеше на сцената беше по-ценно от това, което се преподаваше в училището по актьорско майсторство, допълни Мутафчиев.

„Той не си е отишъл, отиде си усмивката на българина, защото вече няма кой да го разплаква от смях. Ние в момента се оглеждаме и търсим следващия Калоянчев, но Калоянчев е един и ще остане един. Много хора казват, че няма незаменими хора. Има – той е незаменим“, каза още актьорът.

Министърът на културата Вежди Рашидов каза, че ще запомни Калоянчев с последното му телефонно обаждане преди около месец. Актьорът бил много ведър и свеж. „А иначе всички има с какво да го запомним“, посочи Рашидов. „Той беше една цяла епоха. Както казва Стоянка Мутафова той беше едно чудовище на българската култура. Дай боже повече такива чудовища. Такива хора остават и след смъртта си“, допълни той.

По думите на Рашидов Георги Калоянчев може да е „един еталон, една летва, с която да се сравняват всички млади артисти и да искат да бъдат толкова велики, толкова обичани, толкова ценени, толкова полезни“.

Сред тях бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на Народното събрание Цецка Цачева, здравният министър Десислава Атанасова, лидерът на БСП Сергей Станишев, актьорите Георги Мамалев, Никола Анастасов, Елена Петрова, целият актьорски състав на „Комиците“ и много други.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови