На 21 декември, 1937 се ражда първият анимационен мюзикъл "Снежанка и седемте джуджета" на Дисни

Песен от филма прозвучава в концентрационен лагер като джаз стандарт

Искра Ангелова 22 декември 2022 в 10:00 2359 1

Снимка Уолт Дисни, screenshot

"Снежанка"

Снежанка на Дисни – раждането на анимационния мюзикъл, най-коментираният филм за времето си

Лос Анджелис, 21 декември 1937 г. Премиерата на "Снежанка" на Уолт Дисни. Дисни се разтреперва от вълнение заради последния си успех - пълнометражен анимационен филм, създаден от над 750 служители на Disney, след три годишна работа. Той трябва да вземе огромни заеми, за да го реализира. Историята: приказка, свободно базирана на Братя Грим: "Снежанка и седемте джуджета". И така, сега е премиерата. В театър "Carthay Circle" в Холивуд седят знаменитости като Кари Грант и Шърли Темпъл.

"Този филм надминава всички очаквания. Класика, толкова важна за историята на киното, колкото "Раждането на нацията" или първата поява на Мики Маус. Никой досега не е успявал да направи нещо подобно." Така пише критикът на "New York Times". Банкерите, които са дали заемите на Уолт Дисни, знаят: те вече не трябва да се притесняват за парите си.

Дисни е открил рецепта за успех, която работи вече почти век и продължава да налива милиони в касата на студиото. Една от най-важните съставки е музиката. Още през 1937 г. критикът на "New York Times" признава: "Никое описание на филма не би могло да пренебрегне такъв важен елемент като музиката. Във филма има осем песни, които перфектно доизграждат и съпътстват действието. Всички те са весели, мили и привлекателни, както е и целият филм." Ражда се анимационният мюзикъл на Disney. А машината на Disney реално започва да работи на нови обороти. "Снежанка" е първият филм, който, освен задължителните мърчандайзинг артикули, има и саундтрак с песни на Франк Чърчил, издаден изцяло на плоча.

Една от най-известните песни във филма е "Someday my Prince will Come". В концентрационния лагер Терезиенщад, на едно така неподходящо сякаш място, тази изпълена с копнеж песен прозвучава за първи път в джаз вариант, малко след премиерата на филма, на концерт на така наречените "Гето Суингърс". След това песента започва триумфално шествие по целия свят като джазов стандарт.

За Адриана Каселоти, която озвучава Снежанка на 18-годишна възраст, ангажиментът на Дисни е едновременно благословия и проклятие. Гласът ѝ безспорно остава безсмъртен, но Уолт Дисни лично се уверява, че никога няма да ѝ бъде позволено да се появи в друга роля. Нищо не бива да застраши магията на "Снежанка". Завинаги. Така че самият шеф на студиото се оказва по-скоро "злата мащеха", отколкото "приказния принц".

*В текста са използвани материали от чуждия печат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови