Министърът на културата: Киномания е личното ми филмово убежище

OFFNews 17 ноември 2023 в 12:11 741 0

Откриването на Киномания 2023

Снимка Искра Ангелова

Откриването на Киномания 2023

Всеки от нас, който е влюбен в киното, е бил на опашките за т.нар. "Кинопанорама", която беше единственият ни досег със световното кино преди 1989 г. и веднага след промените, освен спорадичните прожекции на добри филми със симултантен превод в кино "Дружба" (днес - "Одеон"). Затова и всяко откриване на този емблематичен за столицата фестивал е вълнуващо. Тази година обаче киноманите се простиха с основния двигател и програматор зад "Киномания" - почина Владимир Трифонов, не случайно и откриването на фестивала беше посветено на него.

"Харесвам киното, защото е по-близко до мечтите ни, отколкото до реалността. Филмите са моята любима машина на времето. Това е начин да се пренеса в други времена и пространства. „Киномания“ е личното ми филмово убежище," каза министърът на културата Кръстю Кръстев на откриването на фестивала снощи в зала 1 на НДК.

„Спомням си, че през 2007 година, благодарение на фестивала, Дейвид Линч стъпи в София. Представете си, Дейвид Линч! Великият Линч говори в кино „Люмиер“ за филмите си, за книгата си „Да уловиш голямата риба“, за връзката на медитацията със съзнанието и творчеството. Помислете си какво преживявам. Това и други преживявания, и величието на фестивала, дължим на един човек, който до самозабрава се увличаше от магията на седмото изкуство, на един човек, когото наричаха Човекът-Киномания, приятелят на всички любители на киното – Владо Трифонов, който, за съжаление, ни напусна твърде рано, но все пак ни остави един последен списък от филми“, каза министърът.

За неговите изключителни заслуги – за развитието на българската филмова индустрия и международния културен обмен в областта на киното - Министерството на културата го удостоява посмъртно с почетния плакет „Принос в развитието на културата“, обяви Кръстю Кръстев. Отличието бе прието от най-близкия човек до Трифонов – Елена Райчева.

„Киномания“ посвети своето 37-мо издание на Владимир Трифонов.

„Желая ви приятно гледане на един истински оскаров филм. Надявам се всеки в края на филма, да може да отговори на този въпрос – какво бих направил аз“, каза министърът на културата преди прожекцията на „Уроците на Блага“ – откриващото заглавие на „Киномания“ тази година.

Директорът на Националния филмов център Петър Тодоров каза, че въпреки, че е 37-о издание, тази година НФЦ за първи път подкрепя „Киномания“. „Това е и поради простата причина, че Владо Трифонов извървя цялата сложна административна процедура и носеше всеки документ на хартия, в продължение на много дни. Беше много щастлив, когато беше одобрена сумата за тазгодишното издание. Сигурен съм, че сега също ще бъде щастлив – когато види тази зала, горе от небето“, каза той.

"Това е националната премиера на филма "Уроците на Блага" и тази премиера се случва след около седем-осем месеца убеждаване от страна на Владо, че това е правилното място, че тук ще срещнем най-важната за нас публика," каза режисьорът на филма, награден за най-добра лената от фестивала Карлови Вари Стефан Командарев. „Докато чаках отзад, зад кулисите, усетих колко липсва Владо – във всяка една секунда. Отворих си телефона и минах през десетките съобщения, които сме разменили с него, за да се случи тази вечер. Случи се! И залата е пълна, и Владо гледа, и се радва“, каза Командарев.

„От името на Столичната община и на кмета на София Васил Терзиев искам да благодаря на „Киномания“ за програмата, която ни очаква в следващите две седмици,“ каза Яна Генова от екипа на кмета на София. Тя припомни, че Столичната община подкрепя „Киномания“ от 2007 година.

„Уроците на Блага“, който спечели 2 статуетки „Кристален глобус“ (Награда за най-добър филм и Награда за най-добра женска роля) на Международния филмов фестивал в Карлови Вари, имаше своята българска премиера на 16 ноември.

"Дебютният филм на Стефан Командарев „Пансион за кучета“ бе представен на Киномания преди 23 години. Радваме се, че след успехите на „Посоки“ и „В кръг“, той отново прие нашата покана, отправена преди триумфа на „Уроците на Блага“ в Карлови Вари. Вярваме, че с неговия филм продължаваме традицията за откриване на Киномания с най-доброто от новото българско кино за съответната година", заяви организаторът на "Киномания" Хермина Азарян.

След прожекцията на „Уроците на Блага“ на сцената излезе голяма част от екипа на продукцията. Изпълнителката на главната роля – актрисата Ели Скорчева, изправи публиката на крака.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!