"Лунна светлина" е най-добрият филм на годината (обновена)

OFFNews 27 февруари 2017 в 03:59 18804 1

"Лунна светлина" спечели наградата Оскар за най-добър филм. 

При обявяването на наградата обаче се случи грандиозен гаф, тъй като за победител беше обявен "Страната Ла Ла" и актьорите от филма вече бяха на сцената, когато се оказа, че истинският победител е "Лунна светлина", а Уорън Бийти е получил грешния плик и затова е обявил грешния филм. 

"Лунна светлина" спечели още наградите за най-добър адаптиран сценарий и най-добри актьор и актриса в поддържаща роля.

"Страната Ла Ла" спечели общо 6 Оскара от 14 номинации, сред които за най-добра женска роля, за режисьор, за най-добра музика и оригинална песен.

Вижте и кои са останалите победители:

За най-добър актьор Академията определи Кейси Афлек за "Манчестър край морето". Афлек е бил номиниран и преди за престижната статуетка, само че в категория за поддържаща роля. 

Оскар за най-добра женска роля спечели Ема Стоун за ролята си в "Страната Ла Ла". Това е първа номинация за Оскар на Стоун за най-добра актриса. Тя получи номинация и за Оскар за актриса в поддържаща роля за „Бърдмен“. Ема Стоун спечели "Златен глобус" и БАФТА за ролята си. 

Махершала Али спечели голямата награда на Американската филмова академия в категорията "Най-добър актьор в поддържаща роля".

Той печели Оскар заради участието си в „Лунна светлина“ и пребори конкуренцията на Дев Пател за „Лъв“, Джеф Бриджис за "На всяка цена", Майкъл Шанън за „Хищници в мрака“, Лукас Хеджис за „Манчестър край морето“.

Драмата "Лунна светлина" (Moonlight) разказва историята на съзряването на чернокож младеж с хомосексуална ориентация. 

С наградата Али сложи край на серията от т.нар. "бели Оскари", които през миналата година предизвикаха скандал, заради липсата на номинирани чернокожи актьори.

Това беше потвърдено малко по-късно и с наградата за най-добра женска поддържаща роля за Виола Дейвис. Тя спечели наградата за "Прегради". Това е трета номинация и първи "Оскар" за актрисата. 

В емоционалната си реч тя спомена режисьора на филма Огъст Уилсън, който по думите ѝ е успял да възкреси обикновени хора. 

"Знам едно място, където се събират всички хора с невероятен потенциал - на гробищата. Питат ме къде да търсим хубавите истории и аз казвам, изровете тези тела. Потърсете хората, които мечтаха, обичаха, но не успяха. Това е за Огъст Уилсън, който изрови и възкреси обикновените хора", каза тя. 

Оскар за най-добър режисьор получи 35-годишният Деймиън Шазел за „Страната Ла Ла“. Той пребори сериозната конкуренция на Мел Гибсън за „Възражение по съвест", Кенет Лонеган за „Манчестър край морето“, Бари Дженкинс за „Лунна светлина“ и Денис Вилньов за „Първи контакт“.

"Отряд самоубийци" грабна "Оскар" в категорията за грим, "Фантастични животни и къде да ги намерим" пък получи наградата в категорията за най-добри костюми.

"Оскар" за най-добър пълнометражен документален филм получи "OJ: Made in America" за процеса срещу О Джей Симпсън.

"Първи контакт" на Дени Вилньов беше отличен с "Оскар" за звуков монтаж, а "Възражение по съвест" - за звук.

Джеки Чан пък получи почетния Оскар за цялостен принос във филмовото изкуство. 

"Толкова кости съм си счупил, за да получа този Оскар", каза Джеки Чан, когато получи почетната статуетка. 

62-годишният актьор е известен с множеството си спиращи дъха каскади и владеенето до съвършенство но бойното изкуство. Кариерата му стартира през 70-те години на миналия век, като минава през повече от 150 филма.

Призът за най-добър чуждоезичен филм бе присаден на иранската продукция "Търговецът" на Асгар Фархади. Той не присъства на церемонията в знак на протест срещу забраната за влизане в САЩ на граждани от 7 мюсюлмански държави. В писмо до Академията той написа, че е съпричастен с всички жители на страните и определи мерките, въведени от Тръмп, като "сеещи война".

В писмо, което беше прочетено на сцената, Фалхади обяви, че Тръмп е "нечовечен" и допълни, че режисьорите имат за цел да разрушат стереотипите и да създават емпатия, от която светът се нуждае днес. 

"Сляпата Вайша" на българина Теодор Ушев не успя да спечели Оскар. Победител в категорията за най-добър късометражен анимационен филм стана "Свирчо" на Пиксар.

"Зоотрополис" получи "Оскар"-а за пълнометражна анимация.

"Книга за Джунглата" е филмът, който получи наградата за визуални ефекти.

Най-добър късометражен документален филм е "Белите каски". Той разказва за работата на сирийската доброволческа група "Белите каски". Те помагат на пострадалите от гражданската война в Сирия - от разрушените части, бомбардировките и нападенията. Те са тези, които обикалят след действията на военните и помагат за намирането на оцелели под руините и оказват първа помощ на оцелелите.

"Ние сме спасили над 80 хиляди души. Надявам се да спрем кръвопролитията в Сирия и по целия свят. Хората в Сирия се чувстват забравени, тази война продължава повече от 6 години. Изправете се и кажете, че искаме тази война да приключи възможно най-бързо", обявиха от сцената представителите на групата. Те цитираха и Корана, където се казва, че "да спасиш един живот означава да спасиш човечеството".

"Страната Ла Ла" взe Оскар за операторско майсторство, както и за най-добра музика. Филмът бе отличен и с приз за най-добра песен към филм - "City of Stars", която победи друга песен от филма - "Audition".

Награда за най-добър оригинален сценарий спечели Кенет Лонерган за работата си по "Манчестър край морето". "Филмът е за хора, които се грижат за себе си - един за друг", разказа Лонерган. 

Наградата за най-добър адаптиран сценарий спечели Бари Дженкинс за "Лунна светлина". Той посвети Оскара си на "всички черни момчета и момичета". "Ние ви показваме, че можете, това е за вас", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови