Кои са чуждестранните участници в Нощта на музеите в Пловдив

18 септември 2013 в 17:08 1928 0

Полско-украинското трио DAGADANA
Полско-украинското трио DAGADANA

Мултимедийните артисти Оливия Робинсън и Джеси Стайлс, виртуозният етно-джаз музикант от Израел Амир Гвирцман, австрийският съвременен артист Мартин Щурм, уникалното полско-украинско трио DAGADANA са само малка част от чуждестранните звезди, които ще „светят” в деветата Нощ на музеите и галериите – Пловдив.

Американските артисти Оливия Робинсън и Джеси Стайлс ще покажат своя проект на Римския стадион на Филипопол в Пловдив на 20 септември. Тяхната сайт-спесифик инсталация ще се впише по актуален начин в историческия контекст на локацията. Те ще представят хибридна статуя на император Адриан и Антиной, съчетаваща разнообразни мултимедийни похвати – светлинни ефекти, видео, звук, електроника.

Същия ден посетителите ще могат да видят друг интересен интерактивен проект на чуждестранен гост. Това са двете инсталации на австриеца Мартин Щурм с локация Небет тепе, които се реализират със съдействието на Австрийско посолство в България. „Еxcolo” е интерактивна намеса сред природата, а втората инсталация се нарича „Камбана“ и е запис на камбанен звън, чиято цел е да акцентира върху ролята и намесата на религията в съвременното общество.

Полският културен институт също се включва в първия ден на „Нощта“ с концерт на полско-украинското трио DAGADANA на сцена пред artnewscafe. Групата съчетава различни музикални стилове: джаз, фолк и електронна музика. Афтърпартито ще бъде в клуб „Библиотеката“.

Основен акцент в програмата на 20 септември е също така концертът на етно джаз музиканта Амир Гвирцман - „Вдишвания и издишвания“ – в двора на Балабановата къща. Изпълнението на израелския музикант, който свири на множество тръстикови и дървени духови инструменти, събрани от цял свят, се осъществява със съдействието на Посолството на Израел в България. Проектът „Вдишвания и издишвания“ е описван като музикалната „визитна картичка“ на Израел – като музикална мозайка, представяща културното разнообразие на Израел и на света като цяло.

На 21 септември в Общинска Фондация „Пловдив 2019“ публиката може да види светлинната инсталация „Рупите“ на българския художник Живко фон Стоев, който живее и работи в Германия, и немския автор Солвейг Крюгер. Крюгер се изявява в сферата на съвременното приложно и изящно изкуство с работи на тема „Структурите и човека“, използвайки различни материали и средства.

Вторият ден на „Нощта“ включва също така пърформансът „С падането на нощта“ в клуб „Morocco” на Джамал Джам и Венсан Гайо от Франция. Те обещават една история, която да развълнува посетителите и да достави истинска наслада за сетивата. Улицата пред клуба ще бъде превърната в река, с плуваща в нея лодка, съпровождана от поезия и танци.

Същата вечер на Римския стадион британецът Девид Хейууд ще покаже своя проект „Усмихни се, снимат те!“. С помощта на модифицирана камера, той ще фотографира образи, идентични на това, което се наблюдава  от властите, опериращи със CCTV камери. Фотографиите ще се раздават безплатно на зрителите.

Чешкият културен център ще ни запознае с творчеството на чешкия артист Ян Хубелт на ул. „Отец Паисий“ 5, чиято изложба може да бъде видяна и в двата дни на фестивала. Работите на Ян Хубелт са показвани в групови изложби в Унгария и Италия, както и в 4-тото биенале през 2009 г. и в квадриналето в Прага през 2011 г.

Други любопитните акценти от чуждестранната програма в Нощта са гостуващата изложба „Непреходен отпечатък в историята: Съкровища от гръцките музеи“ в Регионалния археологически музей, както и пърформансът „Usha Bala Elo“ на македонеца Перица Георгиев – Пепси в двора на галерия Златю Бояджиев на 20 септември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови