Как иновациите стоят в основата на финладското чудо

Теодор Спасов 14 декември 2017 в 13:28 5574 0

Снимка Pixabay

Знаете ли, че помощите за майчинство и безплатната храна в училище са финландски социални иновации? Освен с това, че Дядо Коледа живее в Лапландия, скандинавската страна днес е популярна и със своята добра социална система, включваща иновативно образование и универсално социално осигуряване. 

Социалната система във Финландия днес е фундамент на обществената хармония. Страната се нарежда сред държавите с най-развита икономика и с най-висок стандарт на живот в света.

Благосъстоянието на Финландия и добрата ѝ социална система са взаимно свързани.

За много хора по света Финландия е пример за това как колективният интелект води до социална стабилност и до гарантиране на индивидуалното щастие на човека. Но страната далеч не винаги е била толкова просперираща. През първата половина на 20-век тя е толкова бедна, че дори международната общност дарява обувки и дрехи на финландските деца. Как обаче финландците успяват да построят тази система?

Пътят към финландското чудо

В началото на този месец Финландия отбеляза 100-годишнината от своята независимост. В историята финландските земи са били пет века под шведско владичество, след което са продадени на руския цар. 110 години Финландия е автономна в рамките на Руската империя. Любопитен факт е, че финландци участват и в Руско-турската война, в резултат от която се случва Освобождението на България.

На 6 декември 1917 г., малко след Октомврийската революция в Русия, Финландия обявява своята независимост. Тя е призната от новото тогава комунистическо правителство. Но скоро след това страната е разделена от гражданска война, довела до няколко десетилетия разделение във финландското общество.

След тази гражданска война Финландия е много бедна страна. Но благодарение на своите смели социални иновации страната постепенно се превръща в общество за пример.

Според д-р Вапу Тайпале, един от авторите на книгата „100 социални иновации от Финландия“, тайните за просперитет на едно общество се състоят от няколко фактора, сред които са безплатното образование от най-ранен етап до университета, равенството между половете и неправителствените организации.

„Образованието е много важно за финландците. То е средство за просперитет. Учителите при нас са много уважавани“, твърди д-р Илка Тайпале, друг автор на книгата и съпруга на д-р Вапу Тайпале.

Още в началото на 20-ти век жените във Финландия могат да гласуват и да бъдат избирани – нещо, което в повечето европейски страни се случва десетилетия по-късно. Още тогава жените са равнопоставени с мъжете във всяко едно отношение.

Във Финландия доброволчеството е на висока почит, а в страната има над 100 000 неправителствени организации. Повечето от тях се финансират от държавата. Във Финландия има закон, който определя, че средствата от данъци от хазарта се насочват за финансиране на неправителствените организации.

Самият д-р Вапу Тайпале е основател на няколко неправителствени организации. „Има дори организация на хората, които чуват гласове, въпреки че не са шизофреници“, с чувство за хумор казва д-р Тайпале.

Данъците са основата на всяка социална система. В скандинавската страна данъкът не е плосък, а прогресивен. Богатите общини като тази на столицата Хелзинки заплащат повече към държавната хазна, отколкото по-бедните общини.

„В центъра на финландския социален капитал е доверието“, твърди д-р Илка Тайпале. „Това е много важно за доброто развитие и на бизнеса. Когато можеш да имаш доверие на съседите си, на полицията и на лекарите, животът е много по-лесен“, казва тя.

Д-р Вапу Тайпале твърди, че огледалото на всяко едно общество са затворите и отношението към затворниците, затова финландските затвори са с едни от най-добрите условия в света.

Скандинавската страна е една от водещите по медийна свобода в света. През 2017 г. „Репортери без граници“ я класират на 3-то място в своята годишна класация. В периода от 2002 до 2016 г. Финландия е била на 1-во място в индекса за медийна свобода в 12 пъти.

Като проблем във финландското общество Вапу и Илка Тайпале посочват това, че много финландци, около 1 милион, живеят самостоятелно и нямат семейства. Хората без семейства са и най-бедните в страната.

За книгата

Книгата „100 социални иновации от Финландия“ е наръчник за обществени рационализации. Основното нейно послание сякаш е, че волята за реформа е пътят към щастието. Преведена е на 20 езика. В нея се представят финландските иновациите в администрацията, социалната политика, здравеопазването, културата, международните отношения, гражданското общество, технологиите и развлечението.

Книгата бе представена от двама от нейните автори - Илка Тайпале и д-р Вапу Тайпале. Те са експерти по социални дейности и активни участници във финландския политически живот. Събитието бе организирано от издателство "Фабер", от посолството на Финландия, от Атлантическия клуб в България и от Дигитални национални коалиции. Състоя се на 12 декември 2017 г. в балната зала на Царския дворец.

На представянето на книгата участваха също нейният преводач – журналистът Даниел Пенев, и авторът на нейния предговор за България – д-р Соломон Паси.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови