''Истории от планетата земя'' търси отговор на същестуването на злото

Ангел Марковски 11 август 2022 в 18:05 3457 1

Втората част на „ИСТОРИИ ОТ ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ“

Снимка Екранна снимка

Втората част на „ИСТОРИИ ОТ ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ“

Вълнуващото продължение на миналогодишния християнски филм„ИСТОРИИ ОТ ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ“ беше представено на българската аудитория преди броени часове и вече набира скорост в YouTube. Филмът е споделян с възторг и в социалната мрежа: „Динамичен филм, страшно динамичен, съкрушителен и ведър, раздиращ и балсамов“, „К. Янакиев в тандем с Пламен Сивов – какво откритие!“. „Изгледах го с удоволствие, филмът е невероятен! Браво!”

Документалната поредица е забележителна с това, че представя християнски теми извън познатия „религиозен стил“ и го прави по характерен модерен и ненатраплив начин.

„В повечето случаи публиката дори не усеща, че сме я „преметнали“ с „религиозен филм“, смее се сценаристът Надя Йончева, която преди десет години, вдъхновена от „Професорско каре“, кани Калин Янакиев в първия им прочул се проект, „Чудо голямо“ (2012).

„Най-новият, шести филм от поредицата, задава един от най-тревожните въпроси, пред които се изправя всеки човек, тръгнал по пътя на вярата: Как да се преживее безгазовата зима“, шегува се сценаристката. Всъщност, темата е „Проблемът за злото“ и още в началото става ясно, че въпросът изобщо не предполага лесни отговори.

Злото в света – най-силният аргумент срещу съществуването на добър и справедлив Бог, изрича много за скромните си 35 минути, а отговорът на знаменитите участници успява да разтресе дълбоко.

„Ние се радваме да направим зрителите съавтори, заедно да задаваме нашите въпроси, да търсим и откриваме загадъчното в живота, а не да им сочим мрачно с показалеца в какво и как да вярват. У нас има едно дълбоко уважение към свободата на личността да избира интериора на „вътрешната си стаичка“ – не може всички да сме с еднакви миндери. Като става дума за вътрешен интериор, очевидно на мястото на светилника в съвременния дом се е възцарил екранът, а от него излизат ужасни твърдения. Е, нашите филми са скромен, но твърд опит за противодействие на тези медийни тенденци.

Тежката артилерия на поредицата без съмнение е професорът по философия от Софийския университет Калин Янакиев. Този път редом с него участва и музикантът Пламен Сивов, основател на сайта православие.бг. „Екипът ни се беше амбицирал да озвучи голяма част от новия проект с музиката на ТОЧКА БГ, която за нас е откритие и вдъхновение, но, за жалост, само малка част от тази върховна музика успя да влезе във филма“, казва Надя. „Всичките ни проекти са много мелодични, но сами „водят парада“ и в един момент започват да ни диктуват съдържанието си – когато започнахме този, дори имахме различна тема!“, споделя колега от компактния екип на Надя.

Става дума за няколко колеги телевизионери, които създават филмите от поредицата напълно безвъзмездно. Забележителните участници също се включват на доброволни начала. Всичко това, в името на противодействието, за което стана дума по-рано – в момента има силна нужда от медийни продукти, които да отговорят на въпросите на модерния човек с езика, на който е свикнал, а не на византийски, смятат създателите на „Проблемът за злото“.

„Не някога ще настъпи, а вече протича – физическа, духовна, космическа – битка за нашата планета. В своето решително настъпление вече върви и ни притиска световното зло. Ала вашите телевизионни екрани и вашите издания са изпълнени с дежурни усмивки и вдигнати чаши. В радост – от какво?“ – думите са на Солженицитн от Харвардската му реч още през лятото на 1978 г., та… когато започваме нов филм се питам – ще има ли зрители? Не е ли прекалено късно, не сме ли ужасно закъснели, казва Надя. Само че българската аудитория всеки път ни смайва с будността си и с радостното посрещане на тези наши филми. Английските ни версии, например, едва събират по няколкостотин гледания, спрямо десетки хиляди за българските.

Ние имаме хабитуална склонност да омаловажаваме интелигентността на нацията си и се наричаме село. Аз пък казвам на българските колеги - дай боже всекиму такова умно село!

Втората част на „ИСТОРИИ ОТ ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ“ можете да гледате тук:

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови