История за любовта от Тбилиси с "Лятото на замръзналите фонтани"

Петя Кънчева 18 март 2016 в 16:30 2339 0

Кадър от филма.

За любовта са изписани хиляди страници поезия, сътворени са стотици романи, разкази, пиеси, композирани са още толкова песни и са заснети редица филми, но така и не е изчерпан изворът на тази магия, случваща се между двама души. И дори сега, докато пиша това ревю, по радиото звучи песен за любовта, а филмът, за който ще ви говоря, е филм за любовта.

„Лятото на замръзналите фонтани” е от онези многосюжетни творби, които разказват паралелно няколко истории и нямат конкретен главен герой (например американските “Crash” (2004) и “Love Actually” (2003) или норвежкият “Hawaii, Oslo” от 2004 г.). Руско-грузинската продукция завърта подредения живот на жителите на Тбилиси във въртележка от събития и го преобръща наопаки през последните три дни на лятото.

Сандро и Сали са тринадесетгодишни, но смело заявяват пред всички, че са влюбени един в друг и не са съгласни, когато възрастните им казват, че са прекалено млади, за да познават истинската любов. Единственият проблем е, че Сали и родителите ѝ заминават след седмица за Норвегия. Момчето се опитва да измисли различни начини, по които двамата ще успеят да останат заедно, дори ѝ предлага да се оженят.

На другия полюс са отношенията с родителите му. Майката на Сандро е известна телевизионна водеща, която вечно е на бизнес пътувания и няма време за сина си, а баща му прекарва всяка нощ с любовницата си – съседката от долния етаж, чиято кола неслучайно се оказва с изпуснати гуми всяка сутрин.

Други персонажи са Джио и съпругата му Мари, която наскоро заедно със свой колега от работа е претърпяла автомобилен инцидент и сега двамата се възстановяват в болницата. Покрай нещастния инцидент започват да се появяват различни доказателства, които навеждат Джио на мисълта, че съпругата му има афера с другия мъж.

Ирландският фотограф Браян обикаля града и запечатва впечатляващите места и моменти на Тбилиси. Неговата задача е да намери възрастен фотограф, който всеки ден в продължение на десетилетия заснема гледката през прозореца си и всеки кадър става коренно различен и необикновен, сякаш събрал есенцията на живота в този кратък миг. Браян се запознава с внучката му, Ана, с която преживяват кратък романс и сега двамата са поставени пред дилемата дали да останат заедно или да забравят всичко със завръщането на ирландеца в родината му.

На фона на всичко това Сандро, който вече е приел заминаването на Сали, разпитва родителите и познатите си дали познават някого в Дъблин. Отговорът на този въпрос е жизненоважен за него, защото той иска да изненада любимата си с автограф от любимия ѝ певец – Боно от U2. Запознанството му с Браян поставя край на търсенето му.

Последните три дни от лятото ще останат завинаги в паметта на героите. Те помнят изключителния феномен, при който всички градски фонтани замръзват за една нощ. Красотата на замръзналата вода, непредвидимата комбинация на нежните ѝ линии и вълни, които се преплитат също така необикновено като човешките съдби, очароват хората за дълго време. Е, замръзналите фонтани започват да се топят, хората се събират или разделят, а животът продължава.

Това е вторият пълнометражен филм на грузинския режисьор Вано Бурдули, който е спечелил голямата награда “C+” на Средиземноморския филмов фестивал в Монпелие с късометражния си филм Graffiti (2006). Режисьорът, който е тук, за да представи филма си пред българската публика, сподели, че най-голямото премеждие по време на снимките е било изгубването на кутията с всички ленти.

Местните говорят, че „чужденците живеят като по филмите”, а чужденецът казва: „В този град се живее като на кино.”

Ако темата за любовта все още не ви е омръзнала и искате да преживеете магията на Тбилиси, гледайте филма тази вечер от 19:45 в Euro Cinema.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови