Габровският драматичен театър отваря вратите си за зрители на 21 февруари с ''Под игото''

OFFNews 16 февруари 2021 в 16:55 2500 0

Между политиката, историята и раждането на един роман - така габровският драматичен театър ще отвори вратите си за зрители на 21 февруари 2021 г.

Тогава ще бъде първото представление от началото на годината на една от най-новите постановки – „Под игото – 1894-та“. Спектакълът на режисьора Петринел Гочев започва в 19.00 часа на голямата сцена на ДТ „Рачо Стоянов“. Мащабната продукция, чиято премиера мина на 10 октомври 2020 г., е създадена по новата българска пиеса „Под игото – 1894-та“ с автор Гергана Змийчарова. Драматургичният текст е специално написан за отбелязването на 75-годишнината на театъра, а постановката по него е един от основните акценти в репертоара му.

Усложнената епидемична обстановка в края на миналата година възпрепятства турнето на спектакъла из страната. Неделното представление на 21 февруари ще бъде първата възможност за публиката да го гледа след премиерните му представяния на габровска сцена.

В постановката участват актьорите Надежда Петкова като Съба Вазова, Димо Димов като Тодор Чипев и Бойчо Огнянов, Стоян Руменин като Иван Вазов, Таня Йоргова като Нонка Чипева, Рада Госпожина и актрисата от първата трупа на Народния театър – Екатерина Златарева, Петко Петков като Иван Гешов, Светослав Славчев като Михалаки Георгиев, Любен Попов като Ян Мърквичка, Найден Банчевски като Антон Митов, Анатолий Ставрев като Иван Шишманов и Киряк Стефчов, Гордан Коев като Иван Карастоянов и Боян Петров като актьора от първата трупа на Народния театър Иван Попов. В част от сцените участват деца и младежи от местната театрална школа „Котешката къща“: Валентин Петров, Адриана Кънева, Виктория Витанова, Ивет Симеонова, Йонислава Дончева, Мария Иваничкова, Мая Дянкова, Мелани Борисова и Николет Иванова.

В постановъчния екип влизат сценографа и костюмографа на спектакъла Гергана Лазарова-Рънкъл, хореографа Светлана Цвяткова, фотографа Росина Пенчева. Музиката е специално написана за спектакъла от студио „Елисей. Автор на плаката и мултимедията е Гергана Змийчарова.

В сюжетната линия се преплитат три основни пласта, които се развиват като отделни картини на сцената: историята за трудностите около първото издание на романа „Под игото“ от Иван Вазов, преки кореспонденции от сюжета на романа и откъси от спомените на майката на писателя Съба Вазова. Освен авторовата фикция, пиесата се базира на документални проучвания и предишни литературни изследвания върху творчеството на Вазов.

Режисьорът Петринел Гочев не изневерява на стила си да включи много и разнообразни визуални средства, мултимедия и кинематографични похвати. Сценичното пространство е умело уплътнено по хоризонтала и вертикала, за да пресъздаде множество картини, които се случват в затворени или улични пространства. Декорите са експресивни, минималистични и стилистично обрани. В тях няма нищо натоварващо и превземащо зрителското поле. Сцените са интензивни и бързо променящи се между външно и вътрешно, заемки от сюжета на романа, откъси от историческия разказ на Съба Вазова.

Актьорите чрез майсторската си игра и образите, които пресъздават са основната движеща сила за динамиката на сюжета. Многопластовият разказ на драматургичния текст не тежи на сцената, а смислово я обгръща, като не позволява нито за миг публиката да изгуби вниманието си. Паралелно вървят три истории, които метафорично напомнят за минало, настояще и бъдеще. Позоваването на исторически факти засилва зрителското усещане за автентично случващото се действие на сцената.

„Под игото – 1894-та“ ще ви върне назад във времето на млада следосвобожденска България. Ще се потопите в бурни борби на буйни характери, водени от амбиция, желания, неотстъпчивост, но достатъчно разумни, за да завършат начинанието си – издаването на първия български роман. Ще гледате историята за романа, съхранил историята ни.

Спектакълът е един от най-новите в репертоара на театъра през сезон 2020/2021. С него ще се отбележи 100-годишнината от кончината на Иван Вазов тази година. Партньори в осъществяването на театралния проект са Националният литературен музей заедно с къщата музей „Иван Вазов“ в София, къщата музей „Иван Вазов“ в Сопот и Регионален исторически музей – Габрово.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови