Габриела фон Хабсбург показва поезия от стомана

Art Agency представи „You Can Say that Again” – първата в България самостоятелна изложба на внучката на последния австрийски император, осъществена с подкрепата на Кремена и Кирил Домусчиеви

OFFNews 22 октомври 2021 в 13:02 3391 0

Снимка Влади Балевски

Кирил и Кремена Домусчиеви, Симеон и Маргарита Сакскобургготски, Габриела фон Хабсбург и Стефан Стоянов

Поетични композиции от стомана – така може да се опише първата у нас самостоятелна изложба на световноизвестната скулпторка Габриела фон Хабсбург. Тя бе официално открита на 20 октомври в административната сграда ЕСТЕ в София. Изложбата е организирана от Art Agency, куратор е международния арт дилър Стефан Стоянов и се осъществява с подкрепата на Кремена и Кирил Домусчиеви.

В изложбата са включени скулптури на художничката, които показват отношението й към модерната форма, характера и изразителността на материалите. Макар да работи със стомана, Габриела фон Хабсбург показва не силата, а крехкостта на формите. Творбите й комуникират с пространството, представлявайки геометрични композиции с отворена форма, така че мислено да могат да бъдат продължени.

„Точно както в музиката паузата засилва изражението, скулптурата също оказва своето въздействие чрез умишлено създадени празни пространства и празноти. Скулптурата е свързване с космоса“, казва Габриела фон Хабсбург.

Габриела фон Хабсбург е сред съвременните представителки на модернизма. Дългогодишната й работа в изучаване на формите и материала е свързана с постигането на визуална хармония, както и със стремеж към перфекционизъм и максимална естетическа опростеност и чистота.

Снимка: Калин Серапионов

„You Can Say that Again“ е първата самостоятелна изложба на авторката в страната ни. Тя променя съществуващите практики на показване на изкуство в корпоративна среда, където най-често интересът се фокусира върху утвърдени български художници. Изложбата допринася за космополитността и разнообразието в българския културен пейзаж и насърчава колекционирането на съвременно изкуство в международен мащаб.

Снимка: Калин Серапионов

„Избрах скулптурите на Габриела фон Хабсбург за тази изложба, защото смятам, че нейното творчество се вписва изключително добре в корпоративна среда, която днес се явява съвременното градско арт пространство. Освен това именно нейните творби, подредени тук, могат да провокират интереса на посетителите по един неочакван начин“, казва Стефан Стоянов.

Сред множеството гости на откриването на събитието бяха Симеон и Маргарита Сакскобургготски, Андриа Брулет-Родригез – Заместник-посланик на САЩ в София и съпругът й Раул Родригез, Кирил и Кремена Домусчиеви, Габриела фон Хабсбург, Стефан Стоянов, Николай и Румяна Вълканови, д-р Цветелина Спиридонова, Зарина Генчева, Екатерина Тупарева, Николай Неделчев, Боян Томов, д-р инж. Боряна Манолова – главен изпълнителен директор на “SIEMENS” България, Николай Андреев - главен изпълнителен директор на “Нова Броудкастинг Груп” и съпругата му Албена Андреева.

Кирил Домусчиев, Габриела фон Хабсбург, Андриа Брулет-Родригез, Стефан Стоянов, Кремена Домусчиева и Раул Родригез. Снимка: Влади Балевски

Габриела фон Хабсург е внучка на Карл I Франц Йозеф – последния император на Австрия, и дъщеря на ерцхерцога на Австрия Ото фон Хабсбург. По наследство тя носи титлата „ерцхерцогиня на Австрия”, но казва, че предпочита да бъде запомнена не като представител на династията, а със своето изкуство.

Родена е в Люксембург, отраства в Германия, където учи философия и изкуство в Мюнхен. Тя е скулптор и професор по изкуство. Работи като дипломат и посланик на Грузия в Германия от 2010 до 2013 г.

Габриела фон Хабсбург създава предимно нефигуративни скулптури от неръждаема стомана. Също така композира литографии, използвайки оригинална занаятчийска техника. Всяка година тя провежда няколко международни изложби. От 90 -те години на миналия век е активна в няколко източноевропейски страни, в допълнение към работата в САЩ и други части на Европа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови