Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Форум „Възраждането преди и сега“ в Перущица на 27 юни

OFFNews 27 юни 2015 в 11:13 4531 0

Червената църква в Перущица.

На 27 юни 2015 г. в град Перущица ще се проведе „Възраждането преди и сега“ - форум за връзките минало – настояще, за истината, ценностите и хората.

Събитието ще бъде условно разделено на две части: сутрешна дискусия по темата и вечерна – поезия и музика на специално изградената за целта сцена пред Червената черква. Участници и гости ще са живата връзка и истинското общуване между хората на духа, за които успеха на България минава през истината за миналото и настоящето.

"Сред нас ще са големите имена в спорта и журналистиката Юлия Берберян, Камен Алипиев, Мануела Малеева, поетът Кирил Кадийски – есеист, преводач, с изключителен международен престиж, Васил Гюров, основател на групите "Кале" и "Ревю", Емил Джасим, преподавател по история от 10 и програмен директор на „Център за образователни инициативи“, поетът Манол Глишев. В музикалната част ще се включат: „Ваня и приятели“ – фолклорна формация, Мерудия – една от първите типично реге - банди в България, „Ап-Щрап“ – група представител на Перущица, със сериозни амбиции за развитие и „Ревю“ – една от първите alternative rock банди у нас", пишат организаторите.

„Възраждането - преди и сега” е един проект на Инициатива „Гражданска призма”, с партньор „Софийски дискусионен форум” и домакинството на гр. Перущица. Има ли запазено място за културата и историята в България и къде да намерим себе си, огледани в живота днес? А той ни изглежда променен и бавно, но сигурно хората с отношение към общественото очертават сами контура на това, което още смело наричаме гражданско общество. То си проправя път с личностите си и каузите, зад които застава и гради свое верую. Отношението към материалното и духовното се променя и това силно ни напомня Българското възраждане от годините преди освобождението на България до 1878 г. Или поне така ни се иска да бъде.

"Градче с неповторима и живописна природа, в северното подножие на върховръшкия дял на Родопите. Тук исторически паметници и находки са неговия пулс. Един от най-ценните е Червената църква, с данни от V - VI век от новата ера. Магически мизансцен, сред уникална природа. Изпитваш чувството, че трябва да я пазиш и съхраниш. Точно ти. Характерът на градчето не би могъл да е такъв и без Дановото училище. През 1850 година със собствени средства, хората на Перущица, родолюбиви и прогресивни го построяват сами. Първият учител в него е известният с книжовната си и издателска дейност български възрожденец Христо Груев Данов (1828-1911). За тригодишното си учителстване в Перущица, Христо Г. Данов подготвя плеяда бъдещи дейци на революционното движение, просвета и църковно дело.

Там се е помещавало и народно читалище „Просвета“. Днес училището е реставрирано в духа на добрата традиция с отношение, което личи във всеки детайл на сградата и нюансите на автентичните тонове. Да, Перущица се развива добре и изглежда за нея предстои добро. А за нас? Идеята Отделяме ли въобще внимание на културата и историята на България без патетика и преднамереност. Говорят ли медиите ни за това? Нима може да твърдим, че имаме реални критерии за значимото? Не сме ли загубени между лъжегерои и бутафорни ценности? Живеем с интерес впит в отрицателното и едва се усмихваме на доброто. Но културата в България намира своите неведоми пътища и нейните неформални лидери са силно чувствителни в сремежа си да не допуснат превратни зависимости да окупират изцяло тяхното пространство - нашето пространство на дух и достойнство. Нека свържем темите минало – настояще в неподправен разговор „Очи в очи”, допълват организаторите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews