Откриха предполагаемия гроб на първия български княз-мъченик

ОFFNews Последна промяна на 25 юни 2015 в 16:25 3491 0

При разкопките на Свещения кладенец в Голямата базилика в Плиска, археологът доц. Павел Георгиев е открил, непосредствено под купола на кладенеца, луксозен гроб, иззидан от тухли.

Археологът предполага, че това е мартириумът на първия български мъченик за християнската вяра – княз Боян Енравота. Той подчерта пред OFFNews, че гробът е символичен и вътре най-вероятно няма останки, но археолозите още не са го отворили. 

Видни са четирите правоъгълни страни, както и покриващият го купол. В момента се работи по това да се влезе в шахтата на кладенеца и да стане възможно използването му отново, тъй като той е свещено място. Доц. Георгиев каза, че той от години подозира наличието на гроб там, но доскорошните разкопки са потвърдили мнението му.

Княз Боян Енравота е син на кан Омуртаг и внук на кан Крум. В 832 г. след смъртта на баща си, той е трябвало да заеме престола на България. Но група велики боили се възпротивили под предлог, че той бил приел християнската вяра. При предприетото разследване княз Боян Енравота гордо заявил, че наистина е християнин и отказал да се отрече от Христос. Той бил осъден на смърт и посечен, както пише в хрониките „извън, но недалеч от крепостните стени ” в 832 г. Кан на България станал малолетният му брат Маламир, който починал млад в 837 г.

Престола заел третият брат Пресиан, който към 845 г. изградил малка църква-мартириум над Свещения кладенец – мястото на екзекуцията. Не случайно Голямата базилика е издигната точно тук, когато християнството било прието от цар Борис I. Този огромен храм, освен всичко друго, е трябвало да символизира победата на християнството над езичеството, а гробът на Свети Боян Енравота символично да крепи основите й.

Разкопките в Плиска са етап от програмата за реставрация на Голямата базилика, възложена на НИМ от правителството, което отпусна 500 хил. лв. за целта. Цялостната реставрация ще струва около 8 млн. лв.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !