Българска музикална асоциация поиска Весела Кондакова за министър на културата

Кондакова е заместник-министър в екипа на сегашният министър на културата Минеков

OFFNews 07 декември 2021 в 08:34 4432 0

С отворено писмо до лидерите на преговарящите за коалиционно споразумение политически партии Българска музикална асоциация (БМА) поиска досегашният заместник-министър на културата Весела Кондакова да стане министър на културата.

Кондакова е част от екипа на сегашният служебен министър на културата професор Минеков.

Писмото е изпратено до Кирил Петков, Корнелия Нинова, Христо Иванов и Слави Трифонов.

Ето и неговото съдържание:

Уважаеми дами и господа,

Като носители на промяната и в продължение на добрия диалог, в рамките на който представители на Министерство на културата и представители на Българска музикална асоциация работиха заедно за съхраняването и възстановяването на независим
културен сектор в изминалите две изключително турбулентни години, се обръщаме към Вас, вече не с апел, а с настояване.
Културата е сектор, който много над 10 години е ръководен с изцяло грешна концепция, базираща се на некомпетентен мениджмънт, липса на национални културни политики и стратегия за развитие, концепция, която в момента поставя целия сектор пред колапс. Изправени сме пред безпрецедентна криза, която е плод на дългогодишно неглижиране, липса на експертиза и корупция, а пандемията я форсира
до критична точка.

Но на този всеобхватен колапс трябва да се сложи край. Това може да се случи единствено чрез силно експертен министър с изявен паневропейски профил и мениджърски опит, и ще ни постави на европейската културна карта, тъй като в
успешно ръководените в културен аспект държави профилът на министъра отдавна е такъв.
Културата на страната ни като част от Европейския съюз и ние, нейните представители, не можем да си позволим Вие да сте поредните политически представители, които да решат, че културата трябва да се ръководи от артист, преподавател в академиите по изкуствата или директор на културен институт. Не можем да си позволим поредния добър оратор, който възприема позицията си като още една сцена, не можем да си
позволим ретроградно мислене, защото секторът е ръководен лошо много повече от 12 години. Културата няма да издържи поредния човек, който да заеме тази позиция и тепърва да започва да се учи на наш гръб.

На срещата, която проведохте миналата седмица за обсъждане на приоритети и програма за управление на културата с представители на потенциалните коалиционни партньори, г-н Петков каза нещо ключово, а именно че секторът се нуждае спешно от деполитизиране, зад което твърдение заставаме и ние. Именно поради тази причина настояваме за министър, който не е представител на някоя от управляващите партии и
не е политически обвързан. Доказателство за това е, че единственият човек, присъстващ на тази среща, който не беше представител на политическите партии, беше и единственият безапелационен експерт, а именно г-жа Весела Кондакова.
Творческата среда в страната има спешна нужда от стабилизация - в заетия и в свободния сектор. Увеличаването на бюджета за култура, залегнал в приоритетите на всички партии и коалиции, представени на тази среща, би бил безпредметен, ако не се разходва правилно и ако не е подчинен на стратегия за развитието на културата, както се е случвало многократно преди.

В още по-спешен порядък трябва да се осъзнае културната стойност на процесите и продуктите на свободната сцена и най-накрая да се създаде пазар за тези продукти, за да може тя в по-голямата си част да е възможно да съществува на пазарен принцип.
Веднъж завинаги да се спре изтичането на таланти и страната ни да се превърне в по-привлекателна за творците и за творческите партньорства.

В 2021 година в България все още няма закон за изпълнителските изкуства, няма и регистър на артистите на свободна практика, а съществуващият регистър на културните организации е препълнен с „мъртви души“. Необходим е анализ на сцената и нейния принос, както и последващ мониторинг.
Информационното осигуряване на културния сектор както държавен, така и свободен, е от изключителна важност не само в Ковид ситуация, а изобщо. Това е единственият начин за системно планиране на политики и културна стратегия, респективно проследяване на загуби и ползи от сектора и превръщане на изкуството в конвертируемо.

А то може да бъде такова, дами и господа.
Предстои влизането на Националния план за възстановяване. Изключително мощен инструмент, с чиято помощ може както да се стабилизира средата на национално ниво, така и да се осигури достъп на творческите ни продукти до глобалния пазар на изкуства. Инструмент, който, попаднал в погрешните ръце обаче, може да нанесе непоправими щети върху и без това крехката екосистема на творческата сцена.
Призоваваме Ви, не търсете харесвания от народа представител на артистичния сектор. Доверете се на добрия мениджър, доказал експертизата си. Весела Кондакова е единственият подходящ на този етап експерт за министерския пост. Тя няма да загуби месеци, за да се ориентира в бюрократичния лабиринт на Министерството на културата, а ще продължи процесите, стартирали в периода на служебното
правителство. Г-жа Кондакова има необходимия капацитет, за да се заеме с предстоящите мащабни задачи и с подходящия екип да стартира отлаганите с десетилетия културни политики в страната ни. Тя е разпознаваема от представители на целия културен сектор заради дългогодишната ѝ работа в областта на музика, театър, танц, визуални изкуства и литература.

Надяваме се декларираната от вас промяна и изтъкването на културата като приоритет да достигне и до дълго пренебрегвания ни сектор чрез изцяло иновативен за страната ни подход към управлението и развитието ѝ.

С уважение:
Управителен съвет на Българска музикална асоциация

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки