Архитектурни изненади в Пловдив и по Марица (снимки)

OFFNews Последна промяна на 23 септември 2015 в 16:20 5392 1

Снимка Лина Кривошиева

"Марица в града"

Намесите в градската среда на Пловдив от страна на One Architecture Week вече започнаха, като повечето от тях са видими край река Марица.

Някои са завършени, а други са в процес на изграждане, като по този начин се цели приобщаване и увличане на максимален брой жители на Пловдив към архитектурната седмица. Намесите, девет на брой, изследват връзката град – река и потенциала за успешно развитие на взаимоотношенията им.

„Важен акцент в програмата ни са намесите в градска среда, които целят да оставят положителна и видима следа в публичното пространство. Ядрото в квартал "Капана", което архитектурният фестивал реализира през 2014, се превърна в успешен пример за промяна статута на пространство в града и трайната му интеграция в социалния и културен живот на Пловдив", разказва Любо Георгиев, директор на One Architecture Week.

Намесите в рамките на фестивала включват изграждането на „Пергола“ на брега на Марица, чийто дизайн е направен така, че да привлича вниманието на посетителите върху реката. Създатели на проекта са архитектурния колектив HYS HYS (Христо Чилов, Йоан Земярски, София Стоянова), които печелят отворената покана на One Architecture Week и Пътища Пловдив с най-много гласове в общественото гласуване. 

Сред намесите е „Градско градинарство“ - инициатива, имаща за цел да експериментира, как зелените площи в града могат да служат не само за отдих.

"Градско градинарство". Снимка: Лина Кривошиева.

„Архитектура за животни“ е няколкодневна работилница, в която Клеменс Баудер - австрийски архитект и интердисциплинарен артист, заедно с жителите на Пловдив, създава подвижни подслони за различни животни, обитаващи околностите и водите на река Марица. Материалите, които се използват са подръчни, най-вече рециклируеми. Работилницата цели да направи по-уютен дома на многото животни, заселяващи района на реката.

„Архитектура за животни“. Снимка: Лина Кривошиева.

Намесата “Водовъртеж“ идея на полското архитектурно бюро „Централа,“ е „детска площадка“ за възрастни - стоманена и въжена структура, която кани минувачите да се спуснат до коритото на реката и предлага алтернативен начин за достъп до коритото. Основният акцент в тази намеса е забавлението. „Централа“ разказват, че проектът е вдъхновен от детските им спомени от 80-те години, когато катеренето по огради и влизането в тунели и дупки из изостанали строежи ги е карало да се чувстват като велики изследователи. Вече като големи, те осъзнават, че всяка възраст има нужда от предизвикателства, а градската среда още повече. 

“Водовъртеж“. Снимка: Лина Кривошиева.

Специално за целите на инсталацията „Приобщени сенки“ канадският артистичен колектив mere phantoms превърна стара бензиностанция на северния бряг на река Марица в пространство за своите работилници, в които се създаваха хартиени макети на емблематични сгради в Пловдив. Няколко вечери подред жителите на града на тепетата имат възможност да се включат в уникално шоу, комбинация от движещи се картини и музика, и сами да създават истории чрез сенки и светлина. Последен шанс за участие в инсталацията - 27 септември 2015 на адрес: бул. "Марица" 83.

„Приобщени сенки“. Снимка: Лина Кривошиева.

Работилницата „Отворено училище“ събра български студенти по архитектура и дизайн със студенти по дизайн от Холандия, които съвместно с жителите на Столипиново, проучват потенциални места и форми за намеса около Марица. Скоро ще видим резултатите и от това сътрудничество - инсталации в различни части на града, чиято производствена база са занаятчийски работилници в кв. ”Столипиново”.

„Отворено училище“. Снимка: Лина Кривошиева.

„Дневната на града, край реката“, така проектантите от американското бюро КУТОНОТУК, създатели на Сцената на Марица, определят своя проект. Основна цел на Сцената е да бъде – открито, но уютно пространство, на което се провеждат дебати, дискусии, филмови прожекции, концерти и други.

Сцената на Марица. Снимка: Лина Кривошиева.

Колектив Кино Космос представи инсталацията „Реката в града“, изградена от филмови ленти, OSB плоскости, дървени летви, гипс и фибран. Намесата цели да провокира интерес към “забравената” река и да се опита да интегрира образа й във всекидневието на съвременен Пловдив.

"Реката в града". Снимка: Лина Кривошиева.

В рамките на програмата на архитектурната седмица можете да видите и изложбите:

- Приобщена река - Тютюнев склад, ул. "Екзарх Йосиф" 13;
- Полска архитектура - ЕДНО, ул. "Христо Дюкмеджиев" 10;
- Адата - Галеря Ластици, ул. "Христо Дюкмеджиев" 6;
- Плажът в Мадрид - Градски художествена галерия, ул. "Княз Александър" 15;
- Атлас на градовете в Ирландия - Градска галерия, ул. "Княз Александър" 15;
- До Европа и назад - Кино Космос, ул. "Гладстон" 48;
- Улична изложба - ул. "Райко Даскалов" 23;
- Тракия преди и сега - Район Тракия, бул. "Освобождение" 63 /18.09 - 27.09/ 10:00 до 18:00.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23.09 2015 в 16:44

Пловдив си е Пловдив!
Културка майна...

Освен това с тея заграждения по улиците белите, ше дойдат руските танкове ама нанайси...