Откъде произхожда пинятата

OFFNews 07 април 2017 в 15:51 4847 1

Снимка Diane Selkirk

Много хора свързват пинятата с испаноговорящите държави. Всеки е виждал снимки и клипове, в които най-често деца със завързани очи удрят с пръчка хартиена фигура на животно, докато от нея не завалят бонбони.

Оказва се, че шарената фигура не идва от Испания или Мексико, а от... ацтеките, пише Би Би Си. Тогава тя е била изработвана от глина, украсявана най-често с пера и е била пълна с дребни украшения. С нея отбелязвали раждането на ацтекския бог на войната и слънцето – Уйцилопочтли. Когато счупели пинятата, в краката на бога падали дарове в негова чест.

Има и друга версия. Според учени от Историческия институт в Мексико, Марко Поло е пренесъл традицията от Китай. Той бил свидетел как месните отбелязвали някои от празниците си, като слагали семена в кухи скулптури на животни и после ги удряли с пръчки. След като през 1587 година разпространил тази традиция в Европа, испански мисионери започнали да я използват, за да разпространяват католицизма и да онагледяват борбата между добро и злото.

В модерния свят пинятата се прави основно от картон, пчелен восък и мъниста. В Мексико има не един и двама специалисти, които са усвоили до съвършенство метода на изработване. Средният брой фигури, които създават седмично, е 20. Фигурите са на каква ли не тематика – от шарени, през семпли, от животни, та чак до кралицата от анимацията „Замръзналото кралство“.

Днес в Мексико пинятата е неразделна част от всеки фестивал и фиеста. Най-важна част заема по време на празника на Дева Мария от Гуадалупе в средата на декември.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови