Пак няма да има колоездачна Обиколка на България

Иван Нанков 29 септември 2018 в 14:07 6057 0

Ами няма да има. Пак. Българският колоездачен съюз (БКС) катастрофира категорично с организацията на състезанието и то - за втори път през последните пет години – няма да се състои.

Некадърност, безотговорност, безразличие, наглост, алчност. С две думи - срам и резил. Когато през 1924 година се завърта първата Обиколка, подобни пробези през територията на цели държави има само във Франция, Италия и Белгия.

Нещо повече – далеч преди тази година – през 1909-а, България вече е влязла в историята на колоездачния спорт с организирането на Обиколка на Витоша и тази обиколка и до днес е отбелязвана на страниците на френската енциклопедия "Ларус" като една от най-старите шосейни надпревари в света.

И сега какво? Ами сега – кръгла нула, като едно сиротно велосипедно колело. Излиза, че нашите прадядовци са се оправяли много по-добре с организацията на подобни състезания - още в началото на миналия век, а днес благодарните им наследници рушат направеното и ревниво пазеното от тях с нахална лекота и с изумителен гьонсуратлък.

След като преди четири години поредната Международна колоездачна обиколка на България просто не започна и сума ти чуждестранни отбори бяха връщани от границите на държавата и от стартовия град, никой не пое отговорност за небивалия гаф. Никой! И не питайте, моля ви се, дали бяха направени изводи за краха и за свръхобидната и крайно смущаваща ситуация.

Вместо това през следващата година беше направен, меко казано, странен опит за експеримент със състезанието – то бе великодушно отстъпено на … братята сърби. Те да го организират, те да го логистират, те да съдийстват и пр. Схващате ли до какво поредно унижение се докарахме! Като че ние, българите, сме гърбави да си направим собствената Обиколка. Ами май сме. Затова пък тогава не мина и без бойкоти – от нашите съдии.

Но и това не е всичко. Миналата година "креативността" на маститите колоездачни дейци продължи да се развихря с пълна сила. Авторитетното многоетапно състезание, на което десетилетия наред са карали и олимпийски, и световни и всякакви други шампиони от всички континенти, тъпо и безпардонно, но затова пък коректно географски, бе разцепено на две. И стана така, че в Деня на Съединението на България "чествахме" … разединението на колоездачната Обиколка на същата тази България. Случи се след етап за много българския град Елена.

Тогава на колоездачния свят не му остана нищо друго, освен да замре в почуда, а от "Ларус" подготвиха текст, но този път за рубриката "Тези сигурно са полудели" (Ами французи, какво да ги правиш, изразяват се елегантно).

Така или иначе, на Обиколката пак в крайна сметка `и… видяха сметката. Номерацията й (белег на дълголетие и престиж) бе брутално прекъсната. Но и това щяхме да преглътнем някак, ако колоездачната колона все пак бе тръгнала тази година от площада пред Народното събрание, каквато е традицията от време оно. Но очевидно тази дума – традиция, в БКС не я знаят. Те знаят обаче със сигурност думата "пари" и, въртят, сучат, все около нея въртят колелото.

Добре, нека да погледнем на проблема и от през тази призма. Като проява от световен и европейски калибър, Обиколката винаги, от много години, е била финансирана отчасти и от бюджета на държавното ведомство, което е отговаряло за спорта. Все едно дали се е казвало съюз, агенция, министерство или другояче. Останалите пари за нея бяха набавяни от бюджета на БКС, от общини, спонсори, рекламодатели и пр. Имаше ясна система, имаше схема, правилници, наредби. Всичко – организирано и "по устав", като специално звено от експерти и дейци - оперативно бюро, комитет, съвет или там, както бе наричано през годините, започваше работа за следващата Обиколка веднага след края на предишната. И така – години наред, като неизменно имаше и разпънат, макар и символичен, "чадър" от най-високо място – от Народното събрание и/или от Президента.

През последните години тази система обаче бе брутално разбита:

* Колоезденето отпадна в предпоследната по значимост група спортове в квалификационната таблица на ММС;
* Клубовете, членуващи в БКС, не работят резултатно и ефективно;
* Спортният календар на БКС е силно орязан; от него отпаднаха дори няколко задължителни състезания от републикански мащаб;
* Съюзният живот е почти изцяло занемарен, не се провеждат навреме и годишните отчетни събрания на БКС;
* Материалната база навсякъде в страната е безнадеждно запусната и е практически неизползваема;
* Финансирането – нередовно, неясно, „мъгливо“, „на парче“. /Тук – скоба: къде, по дяволите, се дянаха, и онези мижави 23 000 лева, които БКС получи през юли т. г. от ММС?/.
Основните причини за това ужасяващо положение са:
* слаби ръководства през последните години на БКС;
* липса на твърд и постоянен контрол отстрана на държавния орган по спорта;

В резултат: БКС е неспособен да си осигури и подреди най-елементарно, автономно и самостоятелно съществуване. Лошото е, че всичко това води към логичния край не само на добрата стара Обиколка на България, а и на организирания колоездачен спорт у нас, който догодина би трябвало да отбележи своята 130-а годишнина. Въпросът е как ще ги отбележи.

Ако държим това да стане достойно, както този спорт заслужава, ето какво трябва да бъде направено:

1. ММС да отнеме веднага лиценза на БКС и да спре финансирането му.
2. До края на годината да бъде свикано извънредно отчетно-изборно събрание на БКС, което да избере нови ръководни органи.
Инициативата, разбира се, по устава на организацията, трябва да е на клубовете, които обаче е нужно да усетят безусловната подкрепа на ММС, каквито са, например, ефективните „инструменти“ за „мека“, но и категорична намеса: отнемане на лиценз и спиране на финансиране.
3. Инспекторатът на ММС да направи подробна проверка и анализ на цялостната дейност на БКС през последните два олимпийски цикъла – от 2012 година насам. Ако има конкретни виновници за злоупотреби - да бъдат наказани и обществото да научи имената им.
(Научихме, че в момента – към 28 септември 2018 г., тече проверка на дейността на БКС от Инспектората по чл. 64 от Закона за физическото възпитание и спорта. Закъсняла, но проверка. Очакваме резултатите от нея да бъдат оповестени скоро).
Накрая – предложение към проверяващите и контролиращите от ММС: започнете от санкция на най-прясното нарушение – новото прекъсване на Обиколката. Тъй като нейното провеждане бе официално обявено в спортния календар на Международния колоездачен съюз за началото на септември, но то не стана, сега БКС ще трябва да плати глоба. Разпоредете се тази глоба да бъде платена от конкретните виновници за случая. Ако успеете да се справите с това, ще дадете ясен знак, че се захващате сериозно с решаването на проблемите. Оставаме с надеждата, че тазгодишната колоездачна Обиколка на България, ще се състои (поне)… догодина.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови