Свидетел на Ланс Армстронг наказан за допинг

OFFNews 27 март 2020 в 16:17 4894 0

Любопитна новина дойде от САЩ, като главно действащо лице в нея е професорът по кинезиология от Университета във Фълъртън, Калифорния Джон Глийвс.

Той е участвал на първенството по колоездене на шосе за ветерани през миналата година, след което е дал положителна допинг проба за цяла палитра забранени вещества (вижте повече тук).

Това е изненадало дори допинг ченгетата, които обикновено нямат много работа на такива турнири. Глийвс е признал вината си е наказан за 4 години, като санкцията му действа от август 2019 година.

Любопитното е, че той беше един от свидетелите на защитата на прочутия Ланс Армстронг в делото, което заведе срещу него американската държава, след като беше уличен в употреба на допинг, а седемте му титли от Тур дьо Франс отнети.

Като експерт Глийвс е трябвало да убеди съда, че употребата на допинг е широко разпространена в колоезденето и Ланс просто е следвал тенденцията, а не е направил нещо извън нормите. В крайна сметка той е убедителен и се стига до споразумение, а Армстронг плаща глоба от 5 милиона долара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови