Първият роман на Йордан Йовков – между любовната история и острите социални конфликти

'Чифликът край границата' се появява по повод 140 години от рождението на автора

OFFNews 05 декември 2020 в 07:50 5679 0

По повод 140 години от рождението на Йордан Йовков, първият роман на автора "Чифликът край границата" излиза в ново красиво издание с оформлението на художника София Попйорданова под знака на Издателство НИКЕ.

Във времена, в които за пореден път светът се разпада, за да бъде нареден отново, в ситуация на бурни социални конфликти и преосмисляне на социалния строй, Йордан Йовков поставя своите двама главни герои на първия си роман „Чифликът край границата“.

Съществували, като че в две паралелни вселени, животите на младата дъщеря на заможен чифликчия Нона и пограничния офицер Галчев ще се сблъскат, за да се опитат да осъществят своята любов в несигурните времена на бурни промени в навечерието на Септемврийското въстание в една малко добруджанско село.

Недооценен и недочетен поради идеологически съмнения преди 1989 година, романът на Йовков представя на читателя една изключителна по дълбочина история, която надхвърля дефиницията на „любовен роман“.

В книгата си писателят оставя в пантеона на българската литература поредния силен женски образ в лицето на Нона – независима, модерна, интелигентна и чувствителна жена.

Книгата може да намерите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови