Ново издание на ''Майстора и Маргарита'' 55 г. след публикуването на романа

OFFNews 27 октомври 2022 в 08:38 2205 0

Майстора и Маргарита

Снимка Издателство Кръг

Майстора и Маргарита

Нова корица на талантливата българска художничка Капка Кънева отбелязва 55-годишнината на един от великите литературни шедьоври на XX в. - „Майстора и Маргарита“. Изданието ще се появи в родните книжарници на 26 октомври в класическия превод на проф. Лиляна Минкова (1932–2016).

През 2020 г. издателство „Кръг“ публикува magnum opus-а на Михаил Булгаков в три различни издания, едното от които отново бе дело на Капка Кънева. Тогава изданието получи грамота „Златен лъв“. Новата, четвърта корица, продължава световната традицията на артистичния дизайн в книгоиздаването, като се нарежда достойно сред най-добрите образци, включващи един от главните герои – котарака Бегемот. Едновременно с това творбата на Кънева силно се отличава, изпълнена с техниката за създаване на хартиени скулптури.

Романът на Булгаков (1891 – 1940), продаден в милиони екземпляри по цял свят и адаптиран многократно за сцена, малък и голям екран, излиза за първи път през 1967 г., 26 години след смъртта на автора. В началото е публикуван на части в списание „Москва“. Първото пълно издание на руски език се появява в Париж. В Съветския съюз, чиито порядки авторът осмива, версията без съкращения е публикувана едва през 1973 г.

Изпадналият в немилост пред комунистическия режим Булгаков работи по „Майстора и Маргарита“ от 1928 г. до смъртта си.

Изгаря сам първата версия на текста. Историята на творбата му, която се възражда непокътната от пагубния съветската цензура, потвърждава прочутата и най-цитирана реплика измежду страниците си: „Ръкописите не горят“. Тези думи, макар и изречени от дявола в романа, доказват, че всички, дори принцът на мрака, са безсилни пред изкуството.

Актуалността и влиянието на романа днес са все така осезаеми, както и през последните десетилетия на XX в. Последното признание, което книгата получи, беше от актьора Мат Смит, особено популярен след ролята му на Демън в сериала „Домът на дракона“.

В интервю за „Лос Анджелис Таймс“ звездата споделя, че „Майстора и Маргарита“ е един от любимите му романи, а образът на Воланд го вдъхновява за ролята му в сериала. „Демън е създател на хаоса. Също като него Воланд идва с една единствена цел – да предизвика хаос. Двамата си приличат“, казва Смит.

Дали безмилостният сарказъм на Булгаков към властта и нейните абсурди, към непочтеността и нейните израждания (нещо, от което обществото винаги се нуждае) или обаятелните герои, които ни карат да продължаваме да вярваме в доброто и справедливостта, но „Майстора и Маргарита“ остава и днес модерен, животрептящ роман.

Тази година се навършват 90 години от рождението на проф. Лиляна Минкова. Юбилеят на филоложката беше отбелязан с няколко събития, сред които и кръгла маса в нейна чест в Института за литература към БАН, на която участие взеха и художници, работили по изданията на „Кръг“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Политолог: Китай източва ресурсите на Русия, има икономически интерес от войната