''Играчът'' – нов роман на български от автора на ''Дамски гамбит''

Книгата на Уолтър Тевис този път е посветена на магията на билярда

OFFNews 04 ноември 2022 в 08:25 1927 0

Играчът

Снимка Издателство Кръг

Играчът

След големия успех на книгата „Дамски гамбит“, по която Netflix засне минисериал, за първи път на български излиза и друг забележителен роман на писателя Уолтър Тевис„Играчът“. Впечатляващата история за билярд, вдъхновила класическия холивудски блокбастър с Пол Нюман, излиза на 31 октомври с логото на изд. „Кръг“. Преводът е на Христина Иванова, а корицата е на Наталия Чайкина.

Действието в „Играчът“ започва в наглед обикновена билярдна зала, в наглед съвсем обикновен ден. Никой обаче не предполага, че на една от масите там ще се разрази знаменателна битка. Срещу всепризнатата легенда в билярда – Дебелака от Минесота, вдъхновен от реално съществуваща личност, – ще се изправи млад и напорист, добре изглеждащ мъж, решен да завладее този спорт. Той жадува името му да се шепне с благоговение, а джобовете му да се препълнят от пари. Той е Еди Фелсън, по прякор Бързия, и е главен герой в „Играчът“.

Еди пътува от град на град и подмамва опонентите си, че е по-слаб, отколкото е, за да се пробват срещу него… и да бъдат победени. Но идва бленуваният ден, в който той най-сетне ще се изправи срещу истинския крал на билярда, Дебелака, за да се опита да завоюва званието най-велик играч в Америка. Феноменалната им битка продължава дълго, търпи множество обрати, в отделни моменти изпълненията на двамата се сливат, за да се превърнат в невероятно зрелище за зяпачите, залагащи край тях.

Крайният изход ще преобърне живота на Еди Фелсън завинаги. Той ще трябва да открие как да се изправи на крака, да вдигне отново щеката си с гордост и да пребори собствените си демони, не само на зеленото сукно, а и в собствения си живот.

„Играчът“ е дебютният роман на Уолтър Тевис и излиза за първи път през 1959 г. Моментално е приет с аплодисменти от читателите и критиката, а „Тайм“ пише, че ако Хемингуей обичаше билярда, колкото коридите с бикове, Еди Фелсън би бил неговият герой. През 1961-ва историята е екранизирана в едноименния филм The Hustler („Играчът на билярд“). В ролята на Еди е Пол Нюман, а като Дебелака се превъплъщава Джаки Глийсън. Продукцията е сред фаворитите на наградите „Оскар“ и печели 2 статуетки от общо 9 номинации, сред които за най-добър филм и адаптиран сценарий.

През март 2021 г. „Кръг“ издаде романа „Дамски гамбит“ от Уолтър Тевис – също превърнал се в сензация за зрителите чрез минисериала на Netflix. От тогава насам трогателната история на шахматистката Бет Хармън неизменно е сред най-търсените заглавия от издателството и доказва старата максима, че книгата винаги е по-добра от филма.

Повече за автора:

Уолтър Тевис (1928 – 1984) е писател и университетски преподавател по литература. В творческата си биография има 6 романа и множество разкази, преведени на повече от 18 езика. Добива световна популярност с книгата „Дамски гамбит“, която през 2020 г. Netflix превърна в минисериал, спечелил две награди „Златен глобус“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови