Проверката на КЗП за фалшифи антифризи може да стигне и до ЕС

Владимир Йончев 12 март 2012 в 17:41 3111 1

Пробите антифриз, които изследвахме
Пробите антифриз, които изследвахме

Проверката на Комисията за защита на потребителите за потребителите (КЗП) за фалшив антифриз на пазара може да стигне и до Европейския съюз.

Пред OFFNews.bg Емилия Елчинова, която е директор на Главна дирекция „Контрол на пазара“ в комисията, обясни, че няма пречка пробите от въпросните антифризи, за които беше сезирана от читател на OFFNews.bg, да бъдат проверени в лаборатория на територията на общността.

Жалбата беше подадена от Иван Горчев, OFFNews.bg и "Активни потребители", след което комисията започна своя проверка, като прати антифризите в лаборатория на Министерството на здравеопазването. В писмен отговор от министерството обяснили, че подобно искане за изследване не е в компетенциите на лабораторията му. От комисията обясниха, че пробите са изпратени именно там, защото това е регламентирано законодателно в случаи за продукти, съдържащи химични вещества.

По този повод вероятно още тази седмица ще има среща между експерти от двете ведомства, за да се уточнят дали изследването все пак няма да бъде проведено в лабораторията на министерството. От комисията уточниха, че имат подробни мотиви, на базата на законодателството, за да изпратят пробите именно в лабораторията на МЗ.

Антифризите вече бяха изследвани в независима лаборатория и показаха, че дъдържанието на 3 от 5-те проби не отговаря на описаното от производителя. Това беше причина да бъде сезирана КЗП, която инициира своя проверка. „Няма как да коментираме нещо, което е нелегитимно. Всички резултати, които сте изнесли за проверените антифризи, са абсолютно анонимни“. Това коментира пред OFFNews.bg Калин Трифонов, маркетинг директор на „Приста Ойл“, компанията производител на антифризите, които се разпространяват в бензиностанциите на "Петрол".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!