Изследването на фалшивия антифриз пак в изходна точка

Владимир Йончев 12 март 2012 в 15:47 3126 0

Пробите антифриз, които изследвахме
Пробите антифриз, които изследвахме

Изследването на фалшивия антифриз, за който OFFNews доказа, че не отговаря на указаното в етикета, отново се върна в изходна точка. Жалбата за него беше депозирана  в Комисията за защита на потребителите.

КЗП закупи от бензиностанция антифризите, които ние изследвахме в независима лаборатория и ги препрати за изследване към лаборатория на Министерството на здравеопазването. Късно в петък две от страните, които подадоха жалбата - пострадалият шофьор Иван Горчев и "Активни потребители", са получили отговор, че подобно изследване не е от компетенциите на Министерството на здравеопазването, защото не е тяхна работа да изследват нещо, което не касае общественото здраве. МЗ отново връща топката на КЗП със заключението, че " в случая предприемането на действия е от компетентността на КЗП, предвид общите изисквания на Закона за защита на потребителите." OFFNews ще потърси мнението на компетентните институции, за да разберем как може да се разкъса този порочен кръг.

Сигналът за фалшивия антифриз бе подаден до редакцията на 31 януари от Иван Горчев. Той съобщи, че антифризът, който е налял в колата си, е замръзнал много преди указаната на етикета температура.  В резултат автомобилът му е тежко повреден. Редакцията веднага закупи всички налични опаковки, които се продаваха във във бензиностанцията, от която Горчев е закупил замръзващия антифриз и ги даде за изследване. Анализът показа, че 3 от 5-те направени проби замръзват преди указаната температура. Антифризите са марка Приста, а бензиностанцията, от която са закупени е "Петрол".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови