София стана Световна столица на спорта за 2024 година

Емоционална церемония и спиращ дъха спектакъл белязаха старта на новата инициатива и 80-годишнината на НСА

OFFNews 04 декември 2022 в 08:39 1784 0

София - Световна столица на спорта

Снимка Тодор Шабански

София - Световна столица на спорта

Вълнуваща церемония и спиращ дъха спектакъл белязаха официалното обявяване на София за Световна столица на спорта за 2024 г. и 80-годишнината на Национална спорта академия "Васил Левски".

Водещи на церемонията в Зала 1 на НДК бяха фигуристката Александра Фейгин и гимнастичката Ренета Камберов. Сред официалните гости бяха легендарните спортисти световната рекордьорка в скока на височина и председател на Българския олимпийски комитет Стефка Костадинова, както и Ваня Гешева, Евгения Раданова, Екатерина Дафовска, Здравка Йорданова, Йорданка Благоева, Мария Гроздева, Румяна Нейкова, Стойка Кръстева, Таня Богомилова, Тереза Маринова.

В Зала 1 на НДК беше и българският еврокомисар Мария Габриел, Георги Георгиев – председател на Столичен общински съвет и председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“, проф. Николай Изов – ректор на Национална спортна академия „Васил Левски“, Анатоли Илиев – зам.-председател на „София – европейска столица на спорта, членовете на Изпълнителния борд на АCES EUROPE – Асоциацията на европейските градове и столица на спорта, членовете на Управителния съвет на „София – европейска столица на спорта“ и др.

Аплодисменти получиха посланиците на инициативата Християна Тодорова, Йоана Илиева, Катрин Мануилова, Изабела Янкова, Калоян Бинев, както и представителите на 14 български селища, заслужили титлата „европейски градове на спорта“ в последните 10 години – Пловдив, Бургас, Русе, Стара Загора, Банско, Варна, Пазарджик, Горна Оряховица, Сандански, Панагюрище, Чепеларе, Община Бяла, Монтана и първият в историята европейски курорт на спорта Албена.

Присъстващите в залата, сред които бяха президентът Румен Радев, служебният министър на младежта и спорта Весела Лечева и др., посрещнаха с овации знамето на „Световна столица на спорта“, внесено на сцената от българският ансамбъл – настоящ световен шампион в художествената гимнастика. Флагът бе връчен от президента на ACES EUROPE Джан Франческо Лупатели в ръцете на кмета на София Йорданка Фандъкова, която последователно го предаде на председателя на СОС Георги Георгиев и на зам.-председател на Фондация „София – европейска столица на спорта“ Анатоли Илиев.

Последваха кратки слова, като италианецът отбеляза, че „София е сред най-активните и иновативни европейски столици на спорта – модел за развитието и надграждането на устойчивите практики. Благодарни сме за това, че градът увлече десетки селища из България, за да стане страната ви една от най-заслужилите в утвърждаването на инициативата,” каза още Лупатели, който бе отличен от ACES EUROPE със специален приз за цялостния му 50-годишен принос за развитието на европейския спорт.

От своя страна Йорданка Фандъкова благодари за признанието и обяви, че спортът за всички се превръща във все по-важен приоритет в дейността на Столична община. „Виждаме колко много хора увлича инициативата и това ни задължава да продължим,“ обяви Фандъкова.

„Събрали са ни две много силни като символи събития: 80-годишнината на НСА и връчването знамето на София за световна столица на спорта през 2024 г. Тази титла е признание и отговорност, доказателство, че в града има много енергия, дух и сила“, заяви българският еврокомисар Мария Габриел.

Деца от Централната школа по таекуон-до връчиха на всички официални гости и легендарни спортисти на сцената червени рози от един от най–зелените и гостоприемни градове на Европа - София, от днес вече и официално „световна столица на спорта“, а кратък видеоклип припомни с атрактивни кадри направеното досега през последните осем години.

Всички активности у нас през този уикенд предхождат официалното коронясване на София като „Световна столица на спорта за 2024“, което предстои точно след една година в Брюксел. Тогава, в препълнената заседателна зала в Европарламента, София ще приеме символичната щафета от носителя на титлата за 2023 г. Коня (Турция).

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!