Емил Кременлиев пред Nostrabet: Килиан Мбапе е новият футболен крал

OFFNews 08 декември 2022 в 13:55 1519 0

Емил Кременлиев

Снимка НостраБет

Емил Кременлиев

Емил Кременлиев е поредният български герой от САЩ 94, който изразява мнение пред спортния портал Nostrabet.com за това, което вижда по терените в Катар.

Знаменитият бивш десен защитник направи и прогноза кои от останалите осем отбора на Световното имат реален шанс да вдигнат Купата. Кременлиев казва също кой ще стане голмайстор на Мондиал и кой ще е най-добрият играч.

Г-н Кременлиев, кое Ви прави най-силно впечатление на този Шампионат на планетата?

Това че накрая всичко си дойде на мястото. Някои силни отбори тръгнаха зле, други добре, но бих казал, че с две изключения, всички фаворити продължават пътя си към финалите.

Германия и Испания ли са тези изключения и защо се стигна до ранното им отпадане, особено на немците, които за втори път поред на Мондиал не успяха да излязат от групата си?

Въпреки традиционните очаквания, Германия не беше този отбор, който трябва да бъде. Нямаше лидери в състава, а тези, които уж трябваше да са лидери, бяха амортизирани. Новите пък още не са готови да поведат отбора на Германия към върха. При Испания всъщност не е чак толкова голяма изненада, тъй като на основните им млади играчи още им липсва турнирен опит, а от друга страна, ако погледнете състава на Мароко, ще видите, че футболистите му играят в топ отбори на Европа, като Пари Сен Жермен, Челси и Севиля.

На какво отдавате провала на Белгия?

Причината е само една – това страхотно тяхно поколение приключи. Всички, без Кевин де Бройне, са 35, 36-годишни. Хайде, да има един на тези години като Модрич, добре, но те са 5-6 и стават много. Отделно тези, които играеха във водещи европейски клубове, минаха на по-ниско ниво. Визирам защитниците, които се прибраха в Белгия, а там първенството не е като английското.

Кои мачове Ви харесаха?

В групите имаше доста хубави и резултатни двубои, после видяхме и не чак толкова хубави, като Мароко – Испания. Това все пак обаче е турнир, това са елиминации и тук е най-важно да се класираш. Важен е крайният резултат и красотата на играта остава на заден план.

Шест от фаворитите стигнаха четвъртфинал. Къде е тяхната сила?

Добрите футболисти на добрите отбори имат предимство, тъй като в събота приключиха с клубовете, а само след седмица вече играеха с националните си отбори на Световното. А ние знаем добре, че в Англия, Испания, Италия, Франция, Германия играчите навлизат в най-добра форма през ноември.

Кои са Вашите фаворити за Купата?

Обичайните заподозрени. На първо място Франция. Те имаха проблеми в атака заради отсъствието на Карим Бензема, но те имат Килиан Мбапе и след това, което показва, няма какво да го коментирам. Бразилия разполага с лидер ката Неймар, който умее да води отбора. Той прави играта, вкарва голове и е обединител, какъвто е и Лионел Меси за своите. Аржентинците обаче много зависят от Меси и се надяват да запази добрата си форма до края. Португалия също ме впечатли, но това е нормално, тъй като футболистите им играят в силните отбори. Малко знаех само за Гонсало Рамош, но той не само вкара първия хеттрик на Мондиала, но изигра хладнокръвно и майсторски и трите положения, като особено при третия гол изпълнението му бе класическо. За първото му попадение пък, ще кажа, че са малко играчите, които могат да се разпишат по такъв начин от такава позиция.

Да разбирам ли, че един от тези четири отбора ще триумфира?

Да. Два от тях ще се срещнат на финала, а един от тях ще е новият световен шампион.

Все пак давате ли предимство, дори и малко, на някой от тях?

Не мога да го направя, тъй като силите са изравнени. Някои на моменти са по-добре, други не толкова добре. Няма спор, че трябва да имаш шанс и доза спортно щастие. Но не мога да кажа, че някой от тези четири отбора се отличава с една класа над другите. Който от тях запази това постоянно ниво, който се нагоди най-добре към следващите съперници, той ще успее. Има си различни тънкости, има си решения, които трябва да се вземат бързо на терена. Кой ще вземе правилните, предстои да видим.

Ами, ако Мароко и Хърватия хвърлят бомбите или поне единият от тях?

Двата отбора наистина се представиха много добре. На четвъртфиналите обаче няма шега и предвид класата на противниците им, мисля, че това ще бъдат техните последни мачове на Световното.

За хърватите това ще бъде краят и на една епоха.

Те завършват един успешен цикъл, но тяхното поколение плаче за смяна. Виждаме, че това поколение, водено от вездесъщия Лука Модрич, се представи блестящо, игра и финал на Световното. За разлика от поколението на Белгия, което също бе страхотно, но не постигна това, което се очакваше от него, тъй като нито стана шампион на голямо първенство, нито участва във финал.

Кой ще стане голмайстор и кой ще бъде избран за най-добър футболист в Катар?

Двата приза ще са за Килиан Мбапе, вдъхновителят на Франция и архитектът на победите на тима. Той отдавна е най-добрият футболист, още преди четири години, когато стана световен шампион, той беше готов да поеме следващата корона от Лео Меси и Кристиано Роналдо. Но не за две години, а за близките 8-9 примерно. Мбапе има всичко, за да бъде новият футболен крал и ще бъде. Добре му приглася и Оливие Жиру, който сякаш направи рестарт на кариерата си и се представя в ново амплоа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови