Гошо Гинчев пред Nostrabet: Господ пипна Меси по челото на финала

OFFNews 19 декември 2022 в 16:26 1932 0

Снимка НостраБет

Гошо Гинчев

Гошо Гинчев беше стабилен и безкомпромисен защитник и е сред тези български футболисти, които се помнят. С Левски той стана три пъти шампион и вдигна Купата, а с националния отбор на България игра на Световно и Европейско първенство.

Часове след уникалния финал на Мондиала спортният сайт Nostrabet потърси Гошо Гинчев, за да разбере неговото мнение за драмата на терена и футбола, който се игра в Катар.

Здравейте, г-н Гинчев! Как видяхте този спиращ дъха финал?

Супер мач, но след 70-ата минута. Дотогава ми беше скучно, тъй като единият отбор играеше, а другият гледаше. Никога не е било французите да нямат удар във вратата до първия си гол от дузпа.

Защо Франция проспа тези 70 минути?

Това трудно може да се обясни, но е факт, че разиграваха топката настрани и назад, а защитниците им стояха далеч от нападателите на съперника и им липсваше агресия. Аз като защитник знам, че топката трябва да мине, но човекът не трябва да мине. Това не се получи в дефанзивен план при Франция. Мисля, че им липсваше и свежест, но не зная дали се дължи на здравословните проблеми на няколко техни играчи преди срещата и доколко този камилски грип е оказал влияние върху представянето ми.

Как Франция успя да се върне в мача?

Основната причина е в удачните смени, които Дидие Дешан направи в края на първото полувреме, когато пусна в игра Маркъс Тюрам и Рандал Коло Муани. Двамата, особено нападателят на Айнтрахт, бяха агресивни и затрудняваха аржентинците с висока преса. Благодарение на тях Франция „възкръсна“, тъй като с Дембеле нямаше да стане. Той за пореден мач бе трагедия. Разбира се, за да върне Франция интригата в срещата, основна заслуга има и Килиан Мбапе с индивидуалната си класа.

Защо Аржентина се огъна към края на редовното време?

Те хвърлиха много сили и се умориха, а и треньорът им закъсня да пусне свежи футболисти, с каквито разполагаше достатъчно. Отделно твърде рано реши да затвори играта, като смени един от най-добрите си играчи Анхел ди Мария със защитника Маркос Акуня.

Можеше ли Отаменди да избегне дузпата за първия гол на Франция?

В ситуацията Коло Муани бе доста нахъсан, успя да пребори Отаменди и да мине зад гърба му. На тези години Отаменди вече е по-тромав и няма такава бързина, както преди, и не се справи.

С какво Аржентина стигна до триумфа?

С голяма колективна агресия, тактически правилна игра и отборен дух. Аржентинците бяха много добре подготвени във всяко едно отношение и нямаше как да ги хванат на контри. Отборът на Лионел Скалони пресираше, играчите стъпваха здраво, влизаха остро на ръба картона и когато губеха топката, се стремяха по най-бързия начин да си я върнат и отново да вземат инициативата.

Лионел Меси вече спечели всичко. Той ли е най-великият футболист в историята?

За едни ще остане най-великият, а за други – един от най-великите. Меси направи страхотна кариера и страхотно Световно, а на финала и Господ го пипна по челото.

Мбапе ли е неговият наследник?

Безспорно в следващите години ще се говори най-много за него, и ако е здрав, съществуват реални предпоставки на следващите две Световни първенства да счупи всички рекорди.

Цялостната Ви оценка за Мондиала?

Една интересна надпревара, в която се видя, че всеки може да победи всеки, когато е мобилизиран и отдаден. Мароко, най-вече, Япония и други с огромно себераздаване записаха епични победи, а Мароко и историческо класиране. Гледахме оспорвани и интригуващи мачове, някои от които на високо ниво, а други с много голове. Накрая имаше и грандиозен завършек, тъй като финалът бе черешката на тортата. Видяхме също страхотни стадиони, пълни стадиони и перфектна организация. Всичко това помогна да се получи един истински футболен празник прези този месец.

Кои за Вас са най-големите изненади?

Представянето на Мароко, ранното отпадане на Германия, победата на Саудитска Арабия над Аржентина и двете победи на Япония над Германия и Испания, постигнати, след като самураите губеха на почивката.

Вашето обяснение за провала на Германия?

Немците си тръгнаха рано заради вътрешни конфликти. Нещо се случи около Кай Хаверц, но така и не разбрахме какво.

Испания също си стегна куфарите рано. Защо?

Те имат интересни млади играчи, на които обаче им липсва турнирен опит. При тях в момента се извършва смяна на поколенията и това им се отрази.

Как приехте разочарованието, което Вашите любимци от Бразилия Ви поднесоха?

На Бразилия им липсва дисциплина. Иначе разполагат с невероятни футболисти, но дисциплината им куца. С този потенциал аз не виждах как ще отпаднат преди финала, но емоциите при тях взеха връх. Аз смятах, че би трябвало да ги контролират, тъй като все пак играят в Европа и са научени как да играят големи мачове, но това им изигра голяма шега. Отделно допускам, че подцениха Хърватия.

Хърватия обаче за втори пореден Мондиал е в тройката?

Изумително постижение и адмирации за тях, за тяхното невероятно поколение, за невероятния Лука Модрич. Въпреки че им липсваше централен нападател, те пренаписаха историята.

Какво ще кажете за новия футболен феномен Мароко?

Неговите футболисти са школувани, след като играят в добри европейски клубове като Байерн, Челси, ПСЖ, Фиорентина, Севиля. Треньорът ги надъха и играеха като отбор. Впечатлен съм както от тяхното позициониране на терена, така и от физическата им подготовка. Рядко съм виждал играчи да тичат толкова много. Но футболът в Африка отдавна е напреднал и не бива да се изненадваме, ако на следващите Мондиали отбори от този континент стигат далеч в турнира.

Какво не достигна на Англия, за да влезе в четворката?

Може би късмет и шанс, какъвто понякога е необходим. Англия имаше прекрасен отбор и изобилие от отлични играчи, и ако бях треньор, щях да се чудя кой да пускам. Впечатлен съм от играта им в офанзивен план и мисля, че бяха по-добрият отбор в четвъртфинала с Франция.

Коментарът Ви за съдийството?

Като цяло реферите не бяха сигурни и допускаха грешки. Намесата на ВАР също бе странна. За мен например имаше дузпа за Хърватия срещу Мароко, но ВАР не реагира. Това се случи и в други срещи, но нека да не изместваме фокуса и да запомним този Шампионат на планетата с футбола.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!