Жалба в ЦИК и СЕМ срещу Волгин, агитирал за "НЕ" в референдума

OFFNews 15 октомври 2015 в 20:43 3670 11

Петър Волгин. Снимка: Кирил Христов / Булфото

Инициативният комитет „Гласувай без граници“ е внесъл днес в БНР, ЦИК и СЕМ жалба по повод сериозно нарушение в разяснителната кампания за предстоящия референдум в предаване на „Хоризонт“.

От комитета рязко упрекват водещия на „12+3“ Петър Волгин за агитация в полза на гласуването с „НЕ“.

Следва пълният текст на жалбата, както е адресиран до генералния директор на БНР Радослав Янкулов:

Вчера, 14 октомври, в предаването "12+3" по програма "Хоризонт" на ръководеното от Вас национално радио бяхме свидетели на очевидно нарушение на правилата на информационно-разяснителната кампания в обществените медии.

Без всякакъв опит за плурализъм на мненията и очевидно преднамерено в предаването на водещия Петър Волгин беше извършена откровена агитация в полза на едната страна – в случая "НЕ" - на предстоящия национален референдум на 25 октомври, на който българските избиратели трябва да се произнесат.

Мненията и на двамата участници - Юрий Асланов и Калоян Методиев - бяха твърдо на едната страна, както и на самия водещ.

Смятаме, че в случая имаме нарушение на член 189 от Изборния кодекс (ал.1, 2 и 3) и на решение на ЦИК 2294-НР от 22.09.2015г, които стриктно формулират как и по какъв начин може да се извършва агитация по въпроса на националния референдум при спазване на условията за честност и равнопоставеност. Подобно погазване на правилата трябва да бъде строго санкционирано и да бъде гарантирано недопускането на подобни нарушения.

Поради гореспоменатите принципи, и според чл.190 от кодекса настояваме в същото предаване и със същата продължителност да бъдат поканени и застъпниците на отсрещната теза, за да бъде спазен принципът на равнопоставеност и честна борба на мненията по време на кампанията.

С уважение, Мануела Малеева, Инициативен комитет "Гласувай без граници"

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!