Жалба в ЦИК и СЕМ срещу Волгин, агитирал за "НЕ" в референдума

OFFNews Последна промяна на 15 октомври 2015 в 20:43 2774 11

Петър Волгин. Снимка: Кирил Христов / Булфото

Инициативният комитет „Гласувай без граници“ е внесъл днес в БНР, ЦИК и СЕМ жалба по повод сериозно нарушение в разяснителната кампания за предстоящия референдум в предаване на „Хоризонт“.

От комитета рязко упрекват водещия на „12+3“ Петър Волгин за агитация в полза на гласуването с „НЕ“.

Следва пълният текст на жалбата, както е адресиран до генералния директор на БНР Радослав Янкулов:

Вчера, 14 октомври, в предаването "12+3" по програма "Хоризонт" на ръководеното от Вас национално радио бяхме свидетели на очевидно нарушение на правилата на информационно-разяснителната кампания в обществените медии.

Без всякакъв опит за плурализъм на мненията и очевидно преднамерено в предаването на водещия Петър Волгин беше извършена откровена агитация в полза на едната страна – в случая "НЕ" - на предстоящия национален референдум на 25 октомври, на който българските избиратели трябва да се произнесат.

Мненията и на двамата участници - Юрий Асланов и Калоян Методиев - бяха твърдо на едната страна, както и на самия водещ.

Смятаме, че в случая имаме нарушение на член 189 от Изборния кодекс (ал.1, 2 и 3) и на решение на ЦИК 2294-НР от 22.09.2015г, които стриктно формулират как и по какъв начин може да се извършва агитация по въпроса на националния референдум при спазване на условията за честност и равнопоставеност. Подобно погазване на правилата трябва да бъде строго санкционирано и да бъде гарантирано недопускането на подобни нарушения.

Поради гореспоменатите принципи, и според чл.190 от кодекса настояваме в същото предаване и със същата продължителност да бъдат поканени и застъпниците на отсрещната теза, за да бъде спазен принципът на равнопоставеност и честна борба на мненията по време на кампанията.

С уважение, Мануела Малеева, Инициативен комитет "Гласувай без граници"

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.10 2015 в 10:39


Не разбрах, какво е ставало в Крим?
Гледах новините, познавам хора от там. Нормално. Чувстват го като "най-накрая нещо да тръгне".
Не в Крим, другаде са се държали с мене така, неудобно е когато възрастни хора падат на колене и ти целуват ръката. Там посрещаха войничетата така.
За тебе злодеи - за тях - освободители. Пет пари не давам за твоето мнение, като знам тяхното.

16.10 2015 в 10:08Квазар ли си, къв си,ти сигурно лично си подавал запечатаните пликове в Крим, нали? Или пък понеже не нещо не ти изнася, го оцявяваш за нечестно, или пък пишеш доноси като Берберян срещу Волгин?

И да, референдумът ви е насран, защото се занимава с въпроси, които не вълнуват българите-вместо екзестинциалните въпроси за натрапеното ни членснво в нато и ес, вашият референдум иска да легализира гласуването на хора, които са бежанци по икономически причини, не живеят тук, и морално нямат право да гласуват и да избират бъдещето на България.

Аз нямам съмнения че това се прави, защото в България немате никаква подкрепа,марионетния ви президент и цру групичката около него имат рейтинг около нулата, затова търсят подкрепа навън.Но и оттам няма да получат нищо.Цялото ви управление е нелегитимно и е представително за около 2-3 процента от българите, живеещи в България.

И най-важното, мен не ве интересува този референдум, ма мразя някакви дебили, които се пишат демократи да забраняват на някого да има друго мнение.Много заприличвате на тези, срещу които лаете вече 25 години.

16.10 2015 в 10:08

#11 "Стефан" - Ето ти документално доказателство, което трябва да е напълно достоверно за теб. На сайта на "Съвета при президента на Руската Федерация за развитие на гражданското общество" пише "в Крыму по разным данным за присоединение к России проголосовали 50-60% избирателей при общей явке в 30-50%". С други думи за присъединение към Русия, въпреки провеждането на "референдума" в условия на окупация са гласували не повече от 15-30% от жителите на Крим. Официалните резултати бяха съвсем различно, т.е. руснаците, на най-високо ниво признават, че "референдума" е фалшифициран.
http://old.president-sovet.ru/structure/gruppa_po_migratsionnoy_politike/materialy/problemy_zhiteley_kryma.php

16.10 2015 в 09:54


Квазарчето, ти може би разказваш лични спомени? Или имаш документални потвърждения на разказа си?
Нямаш? Изчезни, идилски негърски троле!16.10 2015 в 09:09

Така е Сотозеро. Друго си е Референдум да по кримски сценарии. Подава ти се предварително подготвен, запечатан плик, и от теб само се иска да го пуснеш в урната, защото ако не го направиш, и изстрел в гърба те очаква след това, или отлвичане, без ясен гроб след това. Така си е. Сега рефенредумите са осрани за такива като теб, понеже не вършат онази работа на комунистите, да им легитимират, и без това нелегитимните им цели и интереси, да са вечно на власт, и несменяеми. За това сега референдумтие са осрани, че референдума сега да си върши рабортата си по предназначение, а именно, да се чуе гласа на хората. А не онези предварително скалъпените, и зададени рефенрендуми, от сортта на 99,99% ЗА комунистическата върхушка. Не се опитвай куче путлеристко да си играеш с хората. Защото в УЖАС изпадат подобни на теб, ако референдума покаже съвсем други реални обществени нагласи. А не онези, предварително подготвените нагласи, с който след това, да ги размахват подобни на теб, като виждате ли, това е гласът на народа.

16.10 2015 в 08:15

Дребно човече и на ръст и на разум. С Андрол/п/ова са си лика прилика по нечистоплътност всякаква.

16.10 2015 в 00:27И кои са насраните соросоди, за да забраняват да се агитира против насрания им соросиден референдум?

Да се оплачат на Мюнкер и Обонго, даже да минат пред посолствата на колене като преди 2 години:)

15.10 2015 в 22:11

тоя боклук-рубладжия трябва да го изхвърлят от БНР

и путлер да си му купи некакво радио в русия и да ходи да си вие там

15.10 2015 в 22:08

жигулкин да го депортират при рашките

15.10 2015 в 21:51

Волгин - ЛОШО.