"Ако участваме в референдума, политиците ще се съобразяват с нашия глас"

OFFNews 09 октомври 2015 в 18:25 4048 1

Снимка БГНЕС

Огнян Минчев.

„С участието си в националния референдум не въвеждаме електронното гласуване от утре. На 25 октомври ние, българските граждани, ще можем да вземем решение, с което да задължи политиците да се съобразят с нашия глас и да предприемат конкретни действия съобразно волята на народа. Не бива да пропускаме тази възможност – тя е стъпка от дълъг път, който всички трябва да извървим – и политиците, и обикновените граждани, да живеем като независими, достойни и свободни граждани на модерна и демократична държава.“

Това заяви председателят на Управителния съвет на Асоциация „Прозрачност без граници“ Огнян Минчев.

Стара Загора и Русе са поредните градове, в които се проведоха срещи-дискусии с участието на експерти и граждани на тема „Защо е важно да гласуваме на референдума за дистанционно електронно гласуване на 25 октомври?“. Те са част от информационната кампания на Асоциация „Прозрачност без граници“ „Гласуване по интернет? На референдума решаваш ти!"

Инициативата се провежда в 12 града в страната, както и сред българските общности в чужбина и включва серия от публични срещи с представители на активната местна общественост по темата за референдума, значението му за нашето общество и цели разясняване на аргументите в полза на един от двата възможни отговора: „ЗА“ или „ПРОТИВ“ гласуването по интернет.

Основните аргументи в полза на електронното гласуване, изтъкнати по време на срещите, са възможността за участие в изборния процес за нашите сънародници в чужбина, намаляването на времето, необходимо за изчисляване на резултатите, както и редуцирането на купения и контролирания вот.

„През последните години купуването на гласове и контролираният вот придобиха застрашителни мащаби. Електронното гласуване ще позволи в изборния процес да се включат още избиратели, като по този начин ще намали относителната тежест на купения вот.“ - коментира д-р Ваня Кашукеева-Нушева, програмен директор на асоциацията.

Експертите и гражданите, взели участие в срещите, коментират още несигурността, липсата на гаранции за тайната на вота и усложненията, с които ще се сблъска изборната администрация, като недостатъци на електронното гласуване.

„Дори и да са създадени гаранции срещу хакерски атаки, за хората остават съмненията, че някой може да подмени вота им или не са сигурни, че той ще бъде отчетен. Необходимостта да бъде запазена анонимност на гласуването създава усещане за непрозрачност на процеса и поражда съмнения у гражданите, които не са наясно със съвременните информационни технологии. Електронното гласуване усложнява подготовката на изборния процес – то изисква избор и тестване на подходяща технология, обучение и адекватна подготовка на изборната администрация. Съчетаването на традиционния начин на гласуване (с хартиени бюлетини) и електронно гласуване на практика въвежда две различни технологии в един общ процес, с който трябва да се справи изборната администрация.“, допълни д-р Стойчо Стойчев, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“.

По-рано тази седмица такива дискусии се проведоха във Велико Търново и Благоевград, а инициативата на „Прозрачност без граници“ предвижда още срещи във Варна, Хасково, Пловдив, Враца и София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови