Всяко населено място в Община Приморско вече е с двама кметове

OFFNews - Бургас 01 октомври 2015 в 20:37 5328 1

Снимка OFFNews

Това "работно място" е приготвено за временния кмет на Приморско.

Община Приморско определено може да бъде записана като "пионер" в местното самоуправление. Благодарение на предизборната надпревара и борбата за власт между управляващи и опозиция всяко населено място се оказва с двама кметове – един назначен от кмета в отпуска Димитър Германов и друг – предложен от опозицията в местния общински съвет и гласуван от същия съвет.

Абсурдът започва още на 17 септември, когато опозицията, която е от почти целия политически спектър – леви и десни (БСП, ДСБ, ДБГ), предлага „алтернативни“ кметове и си ги гласува. Провеждат още една сесия, извънредна, на която, за по-сигурно, гласуват наново същото решение.

Областният управител Вълчо Чолаков обаче обжалва тези решения пред Бургаския административен съд.

Според Чолаков, не може външен човек, който не е служител на администрацията на община Приморско да е временно – изпълняващ длъжността кмет. Именно такъв човек е предложението на опозицията – инж. Николай Петков. Заради казуса днес се проведе извънредна сесия, чийто смисъл се изгуби - заради действията на Чолаков.

Самият алтернативен кмет, Николай Петков, се оплака, че не го допуснали да влезе в общината. Имало забрана за това от заместник – кметa Милчо Милев. Милев е единственият заместник – кмет в Приморско и това, според Петков, не е демокрация. Така общинският съвет, иска – не иска, ще трябва да гласува именно този човек, който да изпълнява функциите на кмет до провеждането на изборите и назначаването на нов.

Това ми прилича на ситуацията преди ’90 – та година, когато всички ходехме, гласувахме 100% и с една бюлетина“, казва Николай Петков, който очаква „да му забранят да се разхожда в Приморско“.

Милчо Милев е категоричен, че няма да го пусне в общината, защото той не е общински служител. Все пак му е приготвил бюро… в коридора. Милев подчертава, че той е заместник – кмет и ще изпълява функциите на заместващ на кмета. Посочва, че в Приморско са направили опит за преврат, след като във всички населени места опозиционерите са минали и са завели по един кмет, настоявайки той да поеме функциите.

Ситуацията се повтаря в гр. Китен. Спокойното, дори пусто през този сезон градче, в момента се управлява от секретаря на кметството. Йорданка Вълчева признава, че общински съветници са пристигнали в сградата преди няколко дни и са й показали решение на местния парламент, според което Златка Маркова трябва да поеме функциите. Тя, обаче, не видяла други документи и не го изпълнила. Самата Маркова работи в съседната стая и е счетоводител. Казва, че е приела назначението от морални подбуди, за да осигури „честни избори“. Към момента не знае какъв е статутът й, затова си върши своята работа.

Двама кметове има и в с. Ясна Поляна. Елена Пантова е назначена с кметска заповед да изпълнява функциите по време на предизборната кампания. От няколко дни до нейното бюро седи и Димо Апостолов, който й е докаран от опозицията и е представен като избрания от общинския съвет кмет на селото. Пантова е категорична, че докато не види заповед за назначаването му и трудов договор, няма да го допусне до управлението. Самият Апостолов чинно си спазвал работното време, искал да гледа документи, но иначе си „играел на компютъра“.

И докато тече политическото упражнение в Приморско, Бургаският административен съд ще трябва да се произнесе дали избраните от общинския съвет временно – изпълняващи длъжността кметове са легитимно избрани. Но, според местни политици, дори магистратите да решат, че това е така, то новите кметове ще влязат в длъжност едва 7 дни преди датата на изборите. Което поставя въпроса защо някой ще иска да е кмет за 7 дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!