Важно при машинния вот: Ако на първия екран не изберете да гласувате и за двата избора, няма връщане назад

OFFNews 06 юни 2024 в 13:04 4384 3

Росица Матева

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Говорителят на ЦИК Росица Матева

При гласуване с машина избирателят трябва да избере в кои избори желае да участва и на първия, и на втория екран. Ако на първия екран не избере да гласува и за двата избора и не го потвърди на втория екран, повече не може да се връща назад. Затова е важно – на първия екран маркирайте и двата избора или натиснете бутона „избирам всички“ и потвърдете избора си на втория екран. Щом е потъмнен екранът, значи това е изборът.

"Да не се бърза, да се чете, машината води избирателя", призовава говорителят на ЦИК Росица Матева.

На изборите на 9 юни ще гласуваме с 9356 машини в страната и с 245 в чужбина. Ако някоя машина не заработи, е създадена организация за бързото информиране на ЦИК, обясни Матева в ефира на бТВ.

"Създали сме необходимата организация, ако по някаква причина не може да продължи машинното гласуване в дадена секция, да е информира районната избирателна комисия от секционната, тя информира Централната избирателна комисия. След като тя съгласува и даде разрешение на РИК, те преустановяват машинното гласуване в тази секция и продължават на хартия. ", допълва още тя.

По думите ѝ няма да има резервни машини и ако машината в секцията, за която е предназначена, не може да работи по някаква причина, се продължава на хартиени бюлетини.

И двете бюлетини – и за народни представители, и за Европейски парламент, са на три страници поради дължината на самата бюлетина и броя на участниците.

"С бутона "следваща страница" прелистваме страниците на бюлетината. Хубаво е да знаем с кой номер партия желаем да гласуваме и за кой кандидат, ако желаем преференция. Хубавото на машинното гласуване, е че не можем да гласуваме с преференция, ако не сме избрали партия или коалиция", посочи Росица Матева.

В "Преглед на избора" се изписват имената на партиите или коалициите, за които сме гласували и имената на кандидатите.

С бутона "промени избора" можем да се върнем и да променим избора си, но не можем да променим вида избори, на които ще гласуваме. Когато сме сигурни в избора си, натискаме бутона "гласуване", припомнят от ЦИК.

След като сме гласували, изчакваме да се отпечатят бюлетините и да се чуе звуковият сигнал. По-дългата бюлетина е за народни представители, а по-късата – за Европейски парламент.

"Трябва да проверите дали е отпечатан правилно изборът, да ги сгънете с избора навътре, член на СИК трябва да постави по един печат на бюлетините от машинно гласуване и да се пуснат в двете различни кутии", допълни Росица Матева.

При хартиеното гласуване бюлетините са с еднаква дължина. От ЦИК съветват най-напред да гласуваме в квадратчето с избраната партия или коалиция, а след това и в кръгчето за преференция.

Отбелязваме избора си със знак Х или V с химикалка, пишеща в син цвят. Важното е да не се засяга съседно поле и да е ясен гласът на избирателя.

При гласуването с хартия се поставят по два печата на всяка бюлетина. А при машинното гласуване се поставя по един печат на всяка бюлетина. Бюлетините се пускат в две различни кутии.

"Ако някой обърка кутиите, включително при хартиените бюлетини, сме дали указания на секционните избирателни комисии. След като преброят резултатите кутия по кутия и ги установят, се попълва черновата, не се бърза за беловата, защото например в другата кутия с бюлетините за европейски парламент може да се намери бюлетина за Народно събрание и тя трябва да се добави."

В страницата на Централната избирателна комисия има и подробно обучение как да гласуваме.

Бюлетините и изборните книжа за българските и европейските избори вече са доставени в почти всички регионални избирателни комисии в страната.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2550

    3

    alfakentavur

    06.06 2024 в 14:54

    Логиката е да го направят по-трудно. И да те настроят да не гласуваш с машина.

    Една машина работи както е програмирана. Тези т.нар. машини са компютри с малко по-различна конструкция и без редица функции и периферия, които компютърът има.

    НЯМА причина да не може да се връщаш след първия избор освен, че ЦИК така е поискал.

    10212

    2

    Човека

    06.06 2024 в 14:44

    Каква е логиката на втория екран за потвърждение, след като не можете да се върнете назад за да промените избора си?
    И каква изобщо е логиката на избор на кое гласуване ще участвате, след като има опция "не избирам никого" и може директо да бъдете изпратени към екраните с гласуването след първи информативен екран за самия избор и бутон/стрелка да продъжите.
    Не разбирам за некадърност ли става въпрос или за умишлен опит за ограничаване на вота с машини.
    А може би и двете, както изглежда винаги.

    1025

    1

    PlamenIv54

    06.06 2024 в 13:33

    Поредната провокацийка на ЦИК. Защо да не може да се връща изборът, докато не приключи с печат на разписката, пардон бюлетината. Всяко електронно устройство позволява връщане. Сега ще има скандали с неразбралите. Ако е с хартия, има право да започне отначало, но на машина, където не трябва да е проблем, ти казват - мандалото хлопна, ние нали ви предупредихме. ЦИрКаджии, сър.
     
    X

    Богословът доц. д-р Константин Нушев в студиото на OFFNews