Васил Терзиев е приютил майки с деца от Одеса

Крим е украински, заяви кандидатът на Продължаваме Промяната – Демократична България (Спаси София) за кмет на София

OFFNews 02 ноември 2023 в 07:30 12648 11

Кандидатът за кмет на София Васил Терзиев е приютил семейства украински бежанци - майки с деца от Одеса, съобщи той в подкаста на OFFNews "Като стана кмет".

В разговор с главния редактор Владимир Йончев и зам.-главния редактор на OFFNews Мая Младенова Васил Терзиев отговори на въпроси от читателите на медията, събрани през последните дни от редакцията.

Въпрос, който се зададе на последните президентски избори – чий е Крим?

- Украински. Има международно право и по тази тема също съм изразявал своята позиция - чий е Крим и на чия страна е правото, и къде трябва да бъдем ние. Какво ми е мнението за неутралитета – Макиавели добре го е казал: когато гониш неутралитет, си презиран от победителите и мразен от победените. Така че е много важно да имаш принципна позиция за това от коя страна на историята стоиш.

Спомняте ли си деня 24 февруари и как приехте новината за започването на руската агресия в Украйна?

- Не можех да повярвам. В крайна сметка месеци наред гледаш струпване на войски - били учения, не било война, само луд можел да си помисли, че някой друг може да напада суверенна страна в Европа и се оказа, че всъщност е абсолютно възможно и то се случи. Бях много изумен, че това нещо се случва в една модерна Европа. Тъжен ден.

Коато започнаха да идват украинските бежанци, срещнахте ли тези хора, говорихте ли с тях?

- Да, и много пъти съм казвал, че за да разбереш убежденията на един човек, трябва да проследиш как е „гласувал“ с портфейла, времето и репутацията си – нещата, които са ценни за него. Аз от първия ден съм подкрепял организациите, които са се борили с този проблем, които са правили много курсове до Украйна да докарат хора оттам, за да помогнат и да ги настанят в България. Самият аз приютих семейства в моя къща, на други плащах наема, докато се установят, така че съм показал моето отношение с конкретни дела.

Приютих жени с деца. Мъжете им са на фронта, а жените с децата са дошли тук с по един куфар и един възроп в багажника - каквото са могли да вземат от Одеса. Семействата бяха от Одеса. Тъжна история. И те не можеха да повярват какво се случва. Историите, които те разказваха, бяха много интересни - за това как имат роднини в Москва и други руски градове и им обясняват, че ги бомбардират. От другата страна им казват: „То не е възможно. При нас по телевизията казват друго.“ Украинците им казват: „Бомбите падат до нас и това не е въпрос на мнение. Ти си ми сестра и аз ти казвам какво се случва. Тя казва: не, не е възможно"

Абсурдно е някой да казва, че няма такава война...

- Стотиците хиляди убити говорят за съвсем друго нещо, както и няколкото милиона души, които са били принудени да се изселят оттам, където са живяли. Тъжно е, че се случват подобни неща в Европа. Когато четеш в учебниците за Втората световна война, някак си вярваш, че това не може да стане и сме научили някакви уроци. Виждаш, че всъщност каквото и да сме научили в рамките на няколко десетилетия, сме много склонни да го забравим.

Цялото интервю на Васил Терзиев можете да видите тук

Вижте още: Васил Терзиев пред OFFNews: В София сглобка няма да има

                  ПСА ще падне при първа възможност

Абонирайте се за Фейсбук страницата на OFFNews, както и за канала ни в YouTube

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

5863

12

Babaliuga

04.11 2023 в 18:16

Заглавие, достойно за казионна медия.

-529

11

6екеr4о

03.11 2023 в 09:30

Много мнения в този форум са против самоизтъкването на Терзиев относно украинските майки с деца, но веднага ще цитирам енорийския ни свещеник, който е на противното мнение. Неговата позиция е искрена и много прагматична, в общи линии е когато направиш добро - покажи го и на останалите, така някой миже да се сети и той да свърши нещо подобно!

Въпреки всичко не мога да припозная този кандидат за успешен кмет на София и това не е само заради произхода му, както и не е заради лошо боядисаната прическа...

17439

10

мнение от IP

02.11 2023 в 21:24

За пръв път чувам кандидат за кмет да говори толкова компетентно за проблеми и идеи за организация на администрацията.

9347

9

Анализи

02.11 2023 в 21:03

Много смислено интервю. Няма кухи и безсмислени фрази, ясна позиция, разбираеми послания.

-1395

8

Гьорче2

02.11 2023 в 20:08

Е добре де, тоя сега сам ли се компрометира, пуска къс пас на Гешеоу.. Егати, тва наистина почвам да се съмнявам, нарочно ли е!!??

Да не си чупим токчетата..

https://youtu.be/4u_7nzaoy4g?feature=shared&t=1661

605

6

Wenc

02.11 2023 в 17:11

То и това момче нямаше да е софиянец , ако дядо му не беше шумкар. А дядовият апартамент е получен по заслуги към БКП.Разбира се отнет от законните сбственици.

-480

5

Октим

02.11 2023 в 12:52

Това момче по всичко е няколко класи над останалите профани, от които повечето кандидати не са дори и софиянци, а от цървуланковците унищожили от 9-ти септември 1944 г. та и до наши дни столицата!

2550

4

alfakentavur

02.11 2023 в 11:20

Говориш все едно Терзиев сам си е сложил това заглавие. Задали са му такъв въпрос, отговорил е. Това не е самоизтъкване.
А от всичките му отговори какво ще изберат за заглавие какво общо има с твоето "отвращение"?

305

3

Katz

02.11 2023 в 10:52

Това тенденциозно и самоцелно заглавие оставя много лош вкус в устата. Поднесено по този начин изглежда страшно грозно.
Да, знаем, че битката за баницата е жестока, а вие толкова си можете като списвачи, ама никой културен и искрен човек, не се изтъпанчва по този начин. Добрините се извършват тихо и не се веят като прани гащи. Сега целта е всички да ахнем във възторг със сладостна лига...
Пак ще гласувам за него, само отвращението ще е двойно, но такива неща отдавна нямат значение на изборите. Унижението си остава за нас, избирателите, както винаги си е било.
 
X

Да помогнем на украинските деца!