Туристи в Европа ли са евродепутатите ни и имат ли шанс независимите кандидати

OFFNews 07 май 2014 в 21:08 3127 1

Във втория дебат по БНТ за предстоящите евроизбори участваха Антония Първанова от коалиция "КОД", Румен Йончев от ББЦ, Ивайло Калфин от АБВ, Мирослав Найденов от БАСТА, Христо Дунчев от "Зелените", Силвия Трендафилова от НФСБ и независимата кандидатка Евгения Банева. 

Те изложиха мненията и идеите, зад които застават като кандидати за евродепутати:

„Моите извинения, но българските евродепутати няма да бъдат чути и няма да имат власт, ако са независими или са от малките партии в ЕП. Реално власт ще имат само евродепутатите ни от АЛДЕ, Алианса на социалистите и демократите и ЕНП.“

Това коментира българският евродепутат и водач в литата на коалиция "КОД" Антония Първанова, като обясни, че един евродепутат може да направи нещо в ЕП само, ако е достатъчно влиятелен и другите го разпознават.

Евгения Банева подчерта, че в посоката на разпределението на европарите няма никаква прозрачност.

"Основната ми задача е да осветлим кой точно ги получава. Няма и яснота кой пише проектите. Българският бизнес няма никакъв достъп до инвестиционно финансиране. Няма ресурс за тях“, коментира тя.

„За нас най-важната тема е за работните места - издигнали сме непопулярна, но справедлива теза. Докато тук няма правителство, което да осигури работни места на хората, то ние трябва да направим така, че условията на труд на българите, които търсят работа в други страни членки на ЕС, да се подобрят. Те да са осигурени, а не да са евтина работна ръка", обясни от своя страна Първанова.

В отговор на това Румен Йончев от ББЦ каза, че ако българските евродепутати ще се борят да изнасят кадри, е по-добре да се спрат сега.

„Искам децата ми следващите 20 години да останат и да работят в България“, коментира от своя страна независимата кандидатка Банева.

Мирослав Найденов от своя страна обърна внимание на друга наболяла за страната ни тема- тази за спирането на еврофондовете. 

„Докато бях министър бяхме пред постоянен ежедневен мониторинг заради субсидиите за земеделие, за да ни пуснат отново парите, дано не ги спрат пак“, каза той.

Първанова обясни, че от несправедливостта при разпределението на европарите най-много страда обикновения човек в България.

"Трябва да не се правят бариери тези пари да стигат до обикновените хора. Националните корупционни пактики, чиновничеството, пречат парите да стигнат до обикновените хора", обясни Първанова.

„Да, това е вярно. Парите, които идват всяка година от ЕС, се наливат като фуния, отиват в прекалено малко хора“, коментира Калфин.

Първанова пък сподели, че в страната ни има и добри и лоши практики. Според нея трябва в годишната рамка за субсидиите да има критерии за ефективност.

"Нашата държава не е толкова бедна, просто е пропита с корупция“, заключи кандидатът на коалиция КОД.

На въпрос дали българските евродепутати са туристи в Европа, Първанова отговори: "Някои евродепутати са туристи, но това може да се провери на сайта www.votewatch.eu . Там се вижда кой колко е работил и върху какво точно. Аз съм сред най-активните депутати, внесох и директивата за правата на пациентите", обясни накрая Първанова. 

Представителят на „Зелените“ Христо Дунчев пък обяви, че ако влезе в ЕП, ще се бори за забраната на ГМО-тата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови