Цвета Караянчева: Парадоксално, но това престараване в чистките може да се окаже в полза на ГЕРБ

OFFNews 04 юли 2021 в 08:01 12246 0

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Парадоксално, но това престараване в чистките може да се окаже в полза на ГЕРБ. Това заяви бившият председател на Народното събрание и водач на листата за народни представители на ГЕРБ-СДС (бюлетина № 5) в Кърджали Цвета Караянчева в интервю за OFFNews.

Цвета Караянчева е депутат от ГЕРБ в пет последователни парламента. От 17 ноември 2017 г. до 25 март 2021 г. е председател на Народното събрание. Основател и областен председател на ГЕРБ в Кърджали.

- Г-жо Караянчева, поредна година водите листата на ГЕРБ в Кърджали. Каква е разликата в живота и проблемите на хората в региона с тези в София и останалите части на България?

Първият очевиден отговор е, че сме много по-бедни от столицата. Специално в нашия регион обаче голямата икономическа разлика не обяснява напълно проблемите ни. Обяснява ги пълната незаинтересованост на местната власт в „Бастиона на ДПС“. Когато обикалям по срещи, навсякъде първите въпроси са за сметището, разбития тротоар, за липсата не детска площадка или водоснабдяване – все неща от компетенциите на местната власт. И понеже нея я няма да отговори, хората търсят помощ от първия политик, когото видят. Затова е толкова важно народните представители от региона да познават всяко село, квартал, община. Не да прелитат над нашата територия веднъж на четири години. Мисля, че през годините съм успяла да помогна в немалко случаи. И то без да търся политически дивиденти.

Що се отнася до специфични разлики между Кърджали и други областни градове, имаме едно ново явление, което е повод за сериозна тревога, и това е невижданото презастрояване. Строят се мастодонти, които се разпродават почти единствено с инвестиционна цел. Дали уплашени от слабата лира или друго, наши сънародници от Турция масово купуват жилища, за да защитят парите си, но без намерение да се преселят да живеят тук. Да, в момента това строителство създава работни места, но в скоро време ще се превърне в бреме за града. Празните нови квартали не предполагат възникването на малки бизнеси и не се създават общности, независимо дали около училище, клуб, кафене или място за молитва. В същото време младите хора от града губят шансовете си да се сдобият със собствен дом заради поскъпването на имотите. Страх ме е, че в най-скоро време Кърджали ще се превърне в град призрак.

Иначе вярвам, че разликите между Кърджали и София или останалите части на страната не са толкова големи. Всички сме български граждани и всички искаме едно и също – здраве, по-добър живот, сигурност, предвидимост и перспективи пред децата ни. Надявам се, че софиянци ще ни простят, задето не съпреживяхме вълненията им около ремонта на „Графа“, но това не ни прави толкова различни.

- Какво се промени в живота на местните хора в годините на управлението на ГЕРБ?

Стандартът на живот в цялата страна се повиши, подобри се инвестиционната среда, безработицата преди пандемията беше пренебрежимо малка. Повишаването на учителските заплати и акцентът върху училищната инфраструктура много сериозно промени отношението към тази професия. Вече спряхме да се изненадваме на случаи, когато хора напускат престижни работни места в банковата сфера, например, за да станат учители. Иначе хората продължават да пътуват до Хасково, ако искат децата им да плуват, защото „гениалният“ ни кмет Азис загроби милиони в един закрит плувен басейн, който от години вече не може да заработи. A при отпуснати от Министерството на спорта пари, от 6 месеца чакаме от кмета разрешението за строеж на спортна зала. С други думи, има много какво да се желае.

- Започнахте инициативата „Ходи пеша!“. Научихте ли нещо ново от и за Вашите земляци?

- Аз нямам нужда тепърва да научавам нещо ново от и за моите земляци. Работя с тях и сред тях от 14 години. Винаги съм била на разположение на моите съграждани и няма населено място в областта, което да не съм посетила. За друго става дума. Боли ме, че в нашия регион е пълно с такива невероятно красиви места и исторически забележителности, които са съвършено непознати. Хората масово знаят Перперикон, Татул, меандрите на Арда и горе-долу толкова. А имаме божествени кътчета, които няма да намерите в туристическите брошури. По-лошо, даже указателни табели  няма да намерите. Много преди кампанията бях намислила да направя серия представяния на такива скрити съкровища, познати само на местните. И много след кампанията ще продължа. Приемете го за локален патриотизъм, услуга от запален планинар към други запалени планинари или ако щете, фукане с това, което природата и историята ни е дала.

А кръстих тази серия походи „Ходи пеша“ заради реакциите към едно мое изказване на партийно събрание в Лом, което предизвика много кършене на пръсти, припадъци и вълнения на чувствителни души. Даже се видях изрисувана на графит в София. Успокойте се, хора. Няма нищо лошо да ходиш пеша. Това е положението.

- Какви изводи си направихте след събитията в предишния парламент?

- Още преди изборите през април, 45-о НС беше обявено за мъртво родено от редица политически сили. Един съпредседател на коалиция официално предрече, че този парламент „ще изгасне като мокър фас“. Не беше изненадващо, че от първия си ден Народното събрание се превърна в платформа за предизборна пропаганда и арена, на която участниците да доказват кой е най-по-анти-ГЕРБ. В такива ситуации парламентарният дебат пада първа жертва. Разумното претегляне на плюсове и минуси при вземането на решения пада жертва. Гласуването на инат се превръща в нормална практика. Смислени идеи на една или друга политическа сила бяха пожертвани, за да не пожъне тази политическа сила „червена точка“ в надпреварата на всички да се докажат колко са против статуквото. Това беше разгул на партийния егоизъм за сметка на държавата. Плюс иронията стари политически муцуни да се представят за носители на нов морал. А ДПС да се превърне в приемлив партньор. Но цялата тази ситуация беше предвидима. Защото единственото послание на всички партии, освен ГЕРБ, беше: „Ние сме против“. Нямаше: „Ние сме за“. Четири месеца след старта на предишната кампания, ситуацията е същата. Всеки се надпреварва да изговаря против кого е, с кого никога няма да се споразумее, кой му е виновен в живота и прочее. Продължава никой да не заявява отговорност да състави правителство. За мен основната отговорност за тази ситуация е в юмрука на президента Радев, чиято политическа позиция на „изгорената земя“ продължава от години. Няма значение какво ще унищожим, няма значение какво ще изгорим, стига да не е ГЕРБ на власт. Този личен комплекс на Радев ще ни струва много скъпо. Според най-лошите практики от времето на Орешарски този принцип означава веднага да се спрат всички инфраструктурни проекти. Веднага да се организира защита на близки олигарси. Веднага започна да се говори за увеличаване на данъците – първо в София, после и в други градове. Като за служебно правителство, призвано да организира избори, червената метла, която развъртяха, е прекалена. Чувам неща от страната, но това, което виждам в Кърджали, е пълен разгул. На мястото на неоспорими професионалисти се назначават, меко казано, съмнителни фигури от близкото минало, докато президентът защитава собствената си администрация, дори при очевидни излагания. Парадоксално, но това престараване в чистките може да се окаже в полза на ГЕРБ. Хората виждат какво могат да очакват, дори при едно не избрано, а назначено временно правителство.

- Виждате ли възможност за ново правителство на ГЕРБ? С кои партии е възможно да си съдействате в новия парламент?

Да употребя и аз модерната през този политически сезон фраза – да изчакаме резултатите, да видим как хората ще ни подредят. Но ако говорим сериозно – в предишния парламент единствени показахме, че имаме готовност да съставим правителство. Имаме екип, експертиза, отговорност. Имаме с какво да го докажем. Всеки български гражданин може да види, да посочи, да пипне реално построеното за последните 12 години. Впрочем, след всички катастрофални приказки как сме оставили хазната празна, а парите за магистрали – изчезнали, служебният кабинет всекидневно „открива“ тук и там по някой друг милиард. И става ясно, че и хазната е оставена в добро състояние, и парите за „Хемус“ са налични. Масовите очаквания са следващият парламент, ако оцелее и колкото оцелее, да е парламент на плаващи тематични мнозинства. Ще съдействаме на всяка идея, която е добра за бъдещето на страната, и ще се противопоставяме с всички сили на опитите за опасен популизъм, на какъвто, без съмнение, ще станем свидетели.

Предизборна публикация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови