ЦИК: Няма изискване за зелен сертификат за изборите на 14 ноември

Разписката от гласуването за депутати два пъти по-дълга от тази за президент, пускаме ги в обща кутия

Александра Маркарян 21 октомври 2021 в 14:23 2165 0

Росица Матева

Снимка БТА, архив

Росица Матева

Няма изискване за зелен сертификат за гласуване в парламентарните и президентските избори на 14 ноември, увери зам.-председателят на Централната избирателна комисия Росица Матева.

На 6 октомври са утвърдени указанията от министъра на здравеопазването и главния държавен здравен инспектор за вота, те не се различават от тези за изборите на 11 юли. Няма изискване за никого за такова нещо, каза Матева, но допълни: "Надяваме се, че ако ситуацията се промени драстично и трябва да се вземат различни мерки, преди това те ще бъдат обсъдени от министъра на здравеопазването и главния държавен здравен инспектор с Централната избирателна комисия".

Повечето членове на секционните комисии са ваксинирани. За тях беше създадена специална организация преди вота на 4 април, припомни Матева. За 14 ноември няма да бъде създавана отново такава, защото ваксини има и всеки желаещ български гражданин може свободно да се ваксинира.

При машинното гласуване на 14 ноември разписката за гласуване за депутати ще е два пъти по-дълга от тази за президент, за да може дори и сгънати, двете да се различават. Избирателите ще ги пускат в една обща непрозрачна кутия, а не в две отделни, е решила ЦИК.

Заявленията за гласуване извън страната на този етап са 56 668, но се обработват тези за дипломатическите и консулските представителства. Броят им ще бъде огласен до 23 октомври.

Предстои публикуването на сайта на комисията на симулатор за машинното гласуване.

Утре ще бъдат доставени 280 машини в РИК с демо версия за гласуване. Толкова са поисканите до момента, при нужда може да бъдат доставени още устройства.

Във вторник ЦИК е сключила договор със "Сиела Норма" за доставката на допълнителните 1600 устройства. Те трябва да пристигнат в страната до 31 октомври. Подписан е и договорът за хартиените бюлетини. Те са за всеки от двата вида избори по 7 389 600.

Шест български и две международни организации за наблюдение на изборите са били регистрирани досега.

Във връзка със сигнали за използван език на омразата в социалните мрежи от регистрирани кандидати за президент и вицепрезидент Матева заяви: "ЦИК изразява позиция за недопустимост на каквито и да е, под каквито и да било форми на разпространяване на послания с антисемитска и ксенофобска насоченост, насаждащи етническа омраза, дискриминация и разделение в обществото в хода на предизборната кампания. ЦИК призовава за толерантна, законосъобразно провеждана кампания със зачитане на правата, достойнството, доброто име на всички български граждани и участници в изборния процес, независимо от техния произход, пол, религия и убеждения". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови