БСП поиска ЦИК да глоби медиите, които публикуват изборни резултати

OFFNews 04 април 2021 в 15:06 8178 0

Георги Свиленски

БСП внася жалба с ЦИК заради публикуване на екзит полове с изборни резултати преди края на изборния ден, съобщи на извънреден брифинг председателят на изборния щаб на партията Георги Свиленски.

Сигналът е за резултати, публикувани от "24 часа", "Епицентър", "ПИК", "Блиц", "Клуб Z", "Дир.бг", "Марица", "Гласове" и "Дневник".

Според Свиленски публикуваните резултати са неверни и незаконни и следва да бъдат премахнати.

Левицата имала данни, че при екзит половете хората масово отказват да отговорят на въпроса за кого са гласували. Имало и сигнали, че в София членове на секционни комисии раздават анкети за екзит пол вътре в секциите. 

Кой плаща глобите на тези медии, попитаха от БСП. Според Изборния кодекс глобата за огласяване на резултат преди края на изборния ден е между 2000 и 5000 лева, а ако нарушението е извършено повторно - от 5000 до 10 000 лв.

БСП сигнализира и за "масово купуване на гласове" в Благоевград, Сливен, Кърджали, Смолян, Враца, Силистра и др. Георги Свиленски цитира случай от Гоце Делчев, където на входа на секция стоял човек с лични карти, а когато сигнализирали шефа на РПУ-то, той им отговорил да се обърнат към тел. 112.

"Само масовото гласуване ще неутрализира купения вот", обобщи Свиленски.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови